Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Amsterdam tegen akkoord illegalenopvang - ‘onwenselijk en onacceptabel’

Vicepremier Lodewijk Asscher (L) en premier Mark Rutte na afloop van de toelichting op het akkoord over de opvang van illegalen. De fracties van de regeringspartijen VVD en PvdA hebben zich geschaard achter het compromis dat de top van de regeringscoalitie eerder wist te bereiken.
Vicepremier Lodewijk Asscher (L) en premier Mark Rutte na afloop van de toelichting op het akkoord over de opvang van illegalen. De fracties van de regeringspartijen VVD en PvdA hebben zich geschaard achter het compromis dat de top van de regeringscoalitie eerder wist te bereiken. Foto ANP/Martijn Beekman

In de Amsterdamse gemeenteraad is een meerderheid tegen het nieuwe akkoord over illegalenopvang dat gisteren is gesloten door de VVD en PvdA. In de nieuwe situatie krijgt Amsterdam, samen met de vier andere grote steden, een tijdelijke opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Volgens Jan Paternotte, de leider van D66 - de grootste partij in Amsterdam, wordt met het akkoord “een streep door de humanitaire ondergrens gehaald.”

“Hoe moeten we vaststellen dat iemand niet terug kan? En wat doen we met de meest kwetsbaren?”

En:

“Wat nu in Den Haag gebeurt, doet denken aan het Congres van Wenen. Tien dagen om elkaar heen dansen, het Congres danst en weet niets van wat zich buiten afspeelt.”

Ook GroenLinks en SP zijn tegen het akkoord. Fractievoorzitter van GroenLinks, Rutger Groot Wassink, noemt het akkoord “geen humane oplossing”:

“Dit broddelakkoord is wat mij betreft louter bedoeld om de levensduur van dit verdoemde kabinet uit te breiden.”

De PvdA, VVD en CDA stemde tegen de motie. NRC-verslaggever Mirjam Remie was bij de vergadering:

Twitter avatar mirjamremie Mirjam Remie Motie aangenomen: bbb-akkoord onwenselijk en onacceptabel. PvdA, CDA en VVD tegen. #raad020 #bbb

De Amsterdamse raad nam ook een motie aan waarin staat dat tijdelijke opvang van maximaal 12 weken “geen oplossing biedt voor asielzoekers die niet terug kunnen keren naar het land van herkomst”. De zorgen zijn dat asielzoekers in Amsterdam op straat zullen zwerven, en dat er meer naar de hoofdstad zullen komen, omdat noodopvang in andere steden gesloten wordt.

Van der Laan: begrijp zorgen

Burgemeester Eberhard van der Laan zei gisteravond dat hij geen stelling wilde innemen, maar de zorgen wel kon begrijpen.

Van der Laan:

“Ik stond voor bed, bad en brood, en dat sta ik nog steeds. Daar helpt een brief van het kabinet mij niet vanaf.”

En:

“Amsterdam wordt opgezadeld met het probleem van de hele regio. Dat klopt. Maar Amsterdam is wel de hoofdstad.”

Gisteravond akkoord

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen in de vijf steden (naast Amsterdam ook Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag) een aantal weken in de deels door het Rijk gefinancierde opvang verblijven. Hun verblijfstijd is niet aan een maximum gebonden. De sobere bed-bad-en-brood-opvang wordt een soort “voorportaal” waar illegalen een tijdje kunnen uitrusten. Daarna kunnen ze kiezen of ze meewerken aan hun vertrek of niet. Als ze dat niet doen, worden ze alsnog op straat gezet.

Overal kritiek

In de andere vier steden klinkt ook kritiek. De Utrechtse fractie van D66, ook coalitiepartner in de gemeenteraad, heeft gezegd dat de bed, bad en brood regeling gewoon blijft. De partij wijst op de zorgplicht die de gemeente heeft.

Na de bekendmaking van het akkoord gisteren lieten ook politici uit kleinere gemeenten zich kritisch uit over het compromis. Haarlem, Arnhem en Groningen hebben al gezegd hun noodopvang niet te willen sluiten. Overige gemeenten die nu al opvang verlenen, mogen dat blijven doen tot de hoogste bestuursrechter uitspraak heeft gedaan over de vraag of opvang nodig is. Illegalen kunnen ook in een vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel terecht, waar wordt gewerkt aan hun terugkeer.