Afperser van de familie De Mol komt vrij, lijdt aan ernstige dementie

Officieren van Justitie B. Mac-Leam, A. Kwaspen en verdachte Dirk M. tijdens de rechtszaak tegen de afperser van de familie De Mol. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De 70-jarige Dirk M., de man die heeft bekend dat hij John de Mol en het gezin van Linda de Mol heeft bedreigd en afgeperst, gaat vrijuit. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Utrecht bepaald. M. zou aan een ernstige vorm van dementie lijden.

De psycholoog en psychiater van M. denken dat zijn gezondheid verder zal verslechteren als hij in de cel blijft zitten. Wel heeft de raadkamer voorwaarden gesteld: M. moet zijn paspoort inleveren en mag geen contact hebben met de familie De Mol.

De man uit Zeist is op 3 december opgepakt en zat sindsdien in de cel.

bedreigingen

Sinds oktober 2013 kreeg de familie De Mol regelmatig brieven toegestuurd. Zo bestelde M. in september een doos gebakjes, die met een dreigbrief drie dagen later werden bezorgd bij de woning van John de Mol in Blaricum. Hij eiste vijf miljoen euro.

De politie kwam de man door tips op het spoor. Het huis van de man werd doorzocht en verschillende goederen zijn voor onderzoek in beslag genomen. Het DNA dat de man had afgestaan, kwam overeen met de DNA-sporen die waren gevonden op een van de dreigbrieven. Toen de politie de man daarmee confronteerde, bekende hij.

De familie De Mol is eerder bedreigd. Er zou nooit geld zijn betaald aan afpersers.

    • Sterre van der Hee