Sonneveld krijgt Amsterdamse brug, maar een andere dan gedacht

foto ANP

Wim Sonneveld krijgt zijn brug. Maar het is niet de Amsterdamse grachtengordelbrug waarop hij in 1962 poseerde voor het hoesje van zijn succeslied Aan de Amsterdamse grachten. De gemeente heeft voor een andere brug gekozen – op de hoek van de Marnixstraat en de Leidsegracht, vlakbij het DeLaMar-theater waarvan Sonneveld jarenlang mede-eigenaar is geweest en waar nu de grote zaal naar hem is genoemd. „Ik ben blij en teleurgesteld”, zegt initiatiefnemer Daan Bartels, die al enkele jaren stadswandelingen leidt langs locaties die een rol speelden in Sonnevelds leven en werken. De schoonheid van de door hem gekozen brug op de hoek van de Keizersgracht en de Reguliersgracht, die alleen een administratieve naam draagt (nummer 40), is volgens Bartels „vele malen groter” dan de nu gekozen brug 175, die doet denken aan een stukje autoweg. „Maar ik ben blij dat Wim Sonneveld in de stad die hij zo mooi bezongen heeft, geëerd gaat worden met een brug”. (NRC)