VSNU: Studenten opnieuw sneller klaar met bachelor

Collegezaal van de Universiteit Tilburg
Collegezaal van de Universiteit Tilburg Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het percentage studenten dat vorig jaar in vier jaar een bachelordiploma haalde is 66 procent. Dat is wederom een stijging ten opzichte van 2013 (64 procent) en ligt zelfs fors hoger dan vijf jaar geleden, toen slechts 53 procent van de studenten het papiertje in vier jaar haalden. Dat schrijft de Vereniging van Universiteiten VSNU vandaag in een verslag.

Al jaren doen universiteiten hun best om studenten ertoe te bewegen niet onnodig lang over hun studie te doen. Zo kunnen studenten niet meer aan een masteropleiding beginnen voor zij hun bachelordiploma op zak hebben. Volgens de VSNU is deze zogeheten ‘harde knip’ de belangrijkste reden dat mensen hun studie sneller afronden. Maar ook het feit dat meer studenten te maken krijgen met het bindend studieadvies speelt een rol. Ook krijgen zij in veel gevallen minder herkansingsmogelijkheden.

VSNU-voorzitter Karl Dittrich:

“De stijging van het aantal studenten dat na vier jaar een diploma haalt past in de trend dat het studietempo onder studenten toeneemt. De maatregelen die universiteiten nemen om het studietempo te verhogen blijken effectief en terecht.”

Uitval stabiel

De uitval uit het academisch onderwijs blijft ook dit jaar met 8 procent stabiel. Van de oorspronkelijke groep studenten blijft 15% wel studeren aan de universiteit, maar aan een andere opleiding of instelling. Zo’n 5 procent vertrekt naar het hbo.

In het huidige collegejaar blijkt dat 77 procent van de studenten die vorig collegejaar als eerstejaarsstudent zijn begonnen aan een studie ook is ingestroomd in het tweede jaar. Universiteiten richten zich er bij het werven van studenten op dat zij de juiste plek krijgen. Hierdoor blijft de uitval beperkt.

    • Casper van der Veen