Van der Steur veroordeelt MH17-expert die identificatiefoto’s toont

De lijkwagens met stoffelijke resten van slachtoffers van vlucht MH17 arriveren bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne.
De lijkwagens met stoffelijke resten van slachtoffers van vlucht MH17 arriveren bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Foto ANP / Sander Koning

Minister Ard van der Steur (Veiligheid, VVD) heeft geen goed woord over voor een medisch expert die vanavond tijdens een lezing foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers liet zien. De minister spreekt van een “buitengewoon ongepast en onsmakelijk” optreden, zo laat hij in een reactie aan persbureau ANP weten.

Ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), dat de patholoog-anatoom had ingehuurd, is niet te spreken over de lezing. Volgens een zegsman van het team is de identificatie-expert op de lezing zijn boekje te buiten gegaan. Het LTFO heeft hem nu op non-actief gesteld en beraadt zich nu op verdere stappen.

Lezing was openbaar

De identificatiedeskundige, professor George Maat, toonde de afbeeldingen tijdens een lezing die was georganiseerd door een Maastrichtse studievereniging. Zijn verhaal was bedoeld om studenten iets te leren over het vakgebied, maar niet-studenten mochten de lezing bijwonen. Een journalist van RTL Nieuws was zodoende bij de lezing aanwezig.

Volgens de zender bracht Maat tijdens de lezing “gevoelige informatie over de ramp” naar buiten. Het ging daarbij om “zaken die onderdeel uitmaken van het lopende strafrechtelijk onderzoek naar de crash”. Daarnaast toonde hij foto’s van verminkte lichamen van slachtoffers. Dat waren beelden van tijdens het identificatieproces in de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

‘Niet bedoeld om te kwetsen’

Maat zelf laat aan het ANP weten dat hij zich nooit heeft gerealiseerd dat de bijeenkomst ook door buitenstaanders bezocht kon worden. Hij stelt dat het nooit zijn bedoeling is geweest om nabestaanden van de ramp te kwetsen. Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om, onder wie 193 Nederlanders.