Valverde spurt naar eindzege in Waalse Pijl - Slagter negende

Alejandro Valverde wint opnieuw de Waalse Pijl, de Belgische heuvelklassieker die traditiegetrouw eindigt op de Muur van Hoei. Foto Bas Czerwinski

Alejandro Valverde heeft vanmiddag voor de derde keer in zijn loopbaan de Waalse Pijl gewonnen. Bij het beklimmen van de steile Muur van Hoei, waar elke jaar de eindstreep ligt, reed hij zijn concurrenten vrij gemakkelijk uit het wiel. Achter Valverde werden Julian Alaphilippe en Michael Albasini tweede en derde.

Beste Nederlander in de Waalse heuvelklassieker was Tom-Jelte Slagter, die als negende over de streep kwam. De jonge Wilco Kelderman kon aanvankelijk ook goed meekomen met de favorieten, maar moest hen op het laatste steile stuk toch laten gaan. Hij legde direct na Slagter beslag op de tiende plaats.

Kijk de laatste kilometer van de Waalse Pijl hier terug:

Naast Merckx en Argentin

Met zijn overwinning treedt de 34-jarige Valverde toe tot een select gezelschap. Slechts vier anderen, onder wie Eddy Merckx en Moreno Argentin, waren ook drie keer de beste op de Muur van Hoei. Valverde won de Waalse Pijl – een wedstrijd van de hoogste categorie – eerder in 2014 en 2006. De enige Nederlander op de erelijst is Joop Zoetemelk, die in 1976 won.

Dat Valverde goed in vorm is, werd afgelopen zondag al duidelijk, toen hij achter regerend wereldkampioen Michal Kwiatkowski tweede werd in de Amstel Gold Race. Eerder dit seizoen won Valverde ook al drie etappes in de Ronde van Catalonië, een wedstrijd die eveneens tot de World Tour behoort.

Favoriet in Luik

De Spaanse ronderenner en klassiekercoureur onderstreept met zijn overwinning in Hoei opnieuw dat hij favoriet is voor Luik-Bastenaken-Luik, de laatste heuvelenklassieker die zondag word gereden. Ook in Luik kwam Valverde al tweemaal als winnaar over de streep, in 2006 en 2008. Vorig jaar werd hij er tweede.

    • Joost Pijpker