UWV blokkeert ontslag van 158 man bij Heijmans

Uitkeringsinstantie UWV geeft bouwbedrijf Heijmans geen toestemming om 158 mensen te ontslaan. Dat bevestigt het bedrijf naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. FNV Bouw had bezwaar gemaakt tegen het massaontslag. Volgens de bond ontbreekt de bedrijfseconomische noodzaak voor het ontslag „volledig”. Ook is FNV Bouw het niet eens met het plan van Heijmans om de ontslagen werknemers te vervangen door flexibel personeel.

Het bouwbedrijf in Rosmalen zegt het „verbijsterend” te vinden dat UWV het collectieve ontslag afwijst. Heijmans zegt dat de resultaten het bedrijf dwingen tot de ontslagen. „We hebben geen werk voor deze mensen.”

2014 was een moeilijk jaar voor Heijmans, ondanks de aantrekkende markt. De omzet daalde met 6 procent tot bijna 1,9 miljard euro. Heijmans leed bruto 64 miljoen en netto 47 miljoen euro verlies, grotendeels in de tweede helft van het jaar. In 2013 maakte het bedrijf nog 2 miljoen euro winst.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014 liet het bedrijf al weten dat de omzet bij de tak die ziekenhuizen, scholen en verzorgingstehuizen bouwt, sterk was teruggelopen. „Hierdoor is een forse aanpassing van de organisatie noodzakelijk.” Advocaten zeggen in De Telegraaf dat ontslagaanvragen van grote bedrijven zelden worden geweigerd, maar volgens UWV is dit geen unicum. Het gebeurt vaker, als een bedrijf niet kan aantonen dat massaontslag noodzakelijk is.