Thuiszorg: massa-ontslag en drastische loonsverlaging

Foto iStock

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland gaat het loon van 4.300 werknemers tot maximaal 30 procent verlagen en 650 medewerkers ontslaan. TSN Thuiszorg (15.000 werknemers), dat met miljoenenverliezen kampt, zegt geen andere keuze te hebben omdat gemeentes te weinig betalen voor hulp in de huishouding.

De sector kwam vanmiddag met een gezamenlijke noodoproep aan staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA). Volgens de organisaties kan Van Rijn “niet langer wegkijken van het sociale slagveld dat zich momenteel voltrekt”. Onlangs gingen twee grote zorginstellingen al failliet: Thebe (2.000 werknemers) en Pantein/Vivent (1.750 werknemers).

Directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg:

“Van Rijn kent de schokkende feiten, we hebben hem gewaarschuwd en hij doet niets.”

Die zorg verdwijnt allemaal naar ‘alfahulpen’; werknemers die geen pensioen en vakantiegeld opbouwen en weinig rechten hebben. “Dat is nu aan het gebeuren.”

In een gezamenlijk manifest waarschuwen vier organisaties dat 220.000 hulpbehoevende mensen hun thuishulp dreigen te verliezen. De banen van tienduizenden werknemers zijn onzeker.

De oorzaken zijn helder

De oorzaken hiervan zijn helder. Gemeentes zijn niet bereid voldoende te betalen voor thuiszorg. Het gevolg is dat veel bedrijven onder de kostprijs werken en verlies lijden. Dat kunnen zij niet al te lang volhouden.

TSN, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, lijdt voor het derde jaar op rij een miljoenenverlies. Loonsverlaging is onvermijdelijk:

“Dat is nog conform de cao. Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen.”

Jongstra spreekt van “een sociaal slagveld” waar alleen staatssecretaris Van Rijn wat aan kan doen. “Dit is schandalig en onnodig.”

Lees meer in NRC Handelsblad van vandaag.

    • Jeroen Wester