Stripmaker Marvel gaat weer cashen met een superheldenfilm

US actor Robert Downey Jr poses on the red carpet as he arrives for his latest film Marvel's "Avengers: Age Of Ultron" in Seoul, South Korea, Friday April 17, 2015. The movie will open on Thursday, April 23 in South Korea. (AP Photo/Ahn Young-joon)
US actor Robert Downey Jr poses on the red carpet as he arrives for his latest film Marvel's "Avengers: Age Of Ultron" in Seoul, South Korea, Friday April 17, 2015. The movie will open on Thursday, April 23 in South Korea. (AP Photo/Ahn Young-joon) Foto AP

De stripfigurensuperheldenfilm is hot. De afgelopen jaren werden onder andere Spiderman, X-Men, Captain America (een hyperintelligente Amerikaan), Thor (een viking-achtige hamergooier) en Iron Man (een megalomane zakenman met superpak, gespeeld door Robert Downey Jr.) verfilmd. Vandaag gaat de tweede verfilming van The Avengers in premiere.

De Amerikaanse comicstudio Marvel, bedenker en producent van deze film, gooit haar meest vooraanstaande superhelden in één script. Denk: veel supervoertuigen, ontploffende steden en wereldreddende acties. Het gevolg? Goed cashen voor het Amerikaanse bedrijf.

Wereldreddende big shots zorgen voor flinke omzet

NRC Q analyseerde alle films gebaseerd op comics van Marvel die sinds 2000 zijn verschenen. In onderstaande grafiek is de wereldwijde boxoffice-opbrengst - op basis van cijfers van OpusData - afgezet tegen de rating van gebruikers van reviewsite RottenTomatoes.

Hoe verder de bol in de rechterbovenhoek staat, hoe hoger de beoordeling van het publiek en de wereldwijde opbrengst door bioscoopkaartjes

marvel-boxoffice-scatter-v2

Wat valt op? Allereerst: hoe hoger de publieksrating, hoe hoger de opbrengst. Verder heeft verfilming van Marvel-titels niet altijd zo’n succesvol uitgepakt. Zo staat de in 2005 verschenen verfilming van Elektra flink onderaan qua rating (10 uit 100) en omzet. Ook de verfilmingen van The Punisher scoren op beide posten matig.

De meeste goed scorende films zijn gemaakt na 2006: Spider-Man, Iron Man, en Captain America. En The Avengers? Het eerste deel kan eigenlijk niet beter, met een Rotten Tomates-rating van 92 uit 100 en een wereldwijde opbrengst van 1,5 miljard dollar. Is er toch nog een overtreffende trap van “super” nodig.

    • Yordi Dam