Advocaten dagen staat om afluisterpraktijken AIVD

Inlichtingendienst AIVD moet stoppen met het afluisteren van advocaten. Dat is de inzet van een kort geding dat het bekende mensenrechtenkantoor Prakken d’Oliveira en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten vandaag aanspannen tegen de Nederlandse staat. „We willen gewoon in vertrouwen kunnen overleggen met een cliënt, zonder dat Plasterk meeluistert”, zegt advocaat Tomasz Kodrzycki van het kantoor. Daartoe zou de AIVD het aftappen van gesprekken met cliënten vooraf moeten toetsen bij een rechter. Ook pleit het kantoor voor een systeem van nummerherkenning dat de politie al gebruikt. Hiermee stopt automatisch het afluisteren als een verdachte met een advocaat belt.

Aanleiding voor het kort geding is het feit dat de AIVD al jaren advocaten van Prakken d’Oliveira afluistert. Dat bleek in december uit het antwoord dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) stuurde na een klacht die het kantoor erover had ingediend. De minister oordeelde de klacht gedeeltelijk gegrond. De AIVD had gehandeld in strijd met de ‘behoorlijkheidsnormen’ door getapte gesprekken met advocaten uit te werken die ‘evident niet relevant’ waren voor onderzoek van de inlichtingendienst.