Sterkste groei consumptie in vier jaar

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Nederlandse consumenten hebben in februari 2,4 procent meer uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat is de sterkste groei in vier jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consumenten gaven meer uit aan gas (afgelopen februari was het kouder dan vorig jaar) (+ 7,2 procent), meer uit aan duurzame goederen (+ 4,1 procent) en vooral meer aan kleding en woninginrichting. Het CBS publiceerde vorige week al dat kledingwinkels in februari voor het eerst in een half jaar meer omgezet hadden dan een jaar eerder.

Bron CBS

Bron CBS

Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1,8 procent meer uit dan een jaar eerder. Verder besteedden ze 1 procent meer aan diensten, zoals het betalen van de huur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en kosten voor telefoonaansluitingen en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Het CBS meldde daarnaast dat het consumentenvertrouwen in april licht is afgenomen vergeleken met de voorgaande maand.