Roep vaker ‘klaar’!

Volgens ‘brainhacker’ en psycholoog Leslie Sherlin doen we er goed aan om vaker op een dag ‘klaar!’ te roepen. Dus niet een enorme berg werk verzinnen die je wel of niet om vijf uur ‘s middags af hebt, maar je werk ophakken in hele kleine stukjes. Het zou namelijk zo zijn dat je brein ontzettend blij wordt van afgeronde taakjes. De staat van je hersens gaat op dat moment in een modus die vergelijkbaar is met mediteren en maakt de gelukmakende stof serotonine aan. Een paar van die afgeronde taken achter elkaar en je zelfvertrouwen stijgt zodanig dat je zelfs lastiger opdrachten durft aan te pakken, aldus psycholoog Sherlin. Zo’n dag waarin je telkens werkjes kunt afvinken geeft wat ons betreft inderdaad voldoening. Maar dat kan alleen als je niet tien vergaderingen hebt en wanneer je leidinggevende je niet telkens komt storen met extra werk. Handig dus, als het kan.

    • Alex van der Hulst