Quickie dwingt bellers het kort te houden, maar werkt niet goed

Er zijn talloze apps die kort en vluchtig contact bevorderen. Denk aan een paar seconden foto’s kijken (Snapchat), één seconde aandacht (Yo) en kort filmen (Meerkat). Sinds vorige week komt daar de iOS-app Quickie bij: een paar seconden (maximaal zestig) videobellen met vrienden.

Kort videobellen leek mij wel wat. Er zijn genoeg situaties waarin dat leuk of handig is: even welterusten zeggen voor je gaat slapen, of een korte vraag voorleggen in de supermarkt (linker- of rechtermerk tandpasta?). Je hebt de snelheid van een appje, maar het persoonlijke van bellen. Het dwingt mensen om niet te lang van stof te zijn.

Als je de app opent, zie je een lijst met contactpersonen die de app al hebben. Je selecteert de lengte van het gesprek en kiest degene die je wilt bellen. Die krijgt een notificatie (‘dertig seconden Quickie met Charlotte?’) en neemt de telefoon op. De verbinding (via wifi of mobiel internet) komt tot stand, je ziet elkaars hoofd en een grote teller die het aantal gekozen seconden wegtikt. Als de tijd op is, valt de verbinding weg.

Best jammer dat de app niet goed werkt. Van de vijftien keer dat ik een ‘Quickie’ probeerde, lukte slechts de helft. De verbinding werd niet of te laat tot stand gebracht. Soms werd ik twee uur later teruggebeld: ‘Je stuurde me net een Quickie-verzoek lees ik’. Ook het geluid bij een notificatie is mij iets te lollig. Je hoort een hese vrouwenstem sissend ‘Quickie?’ fluisteren. Niet handig op je werk.

Over één aspect ben ik verrukt, en dat had ik zonder Quickie nooit beseft. Het is heerlijk om te weten hoelang iemand wil bellen. Ik druk talloze keren oproepen op mijn telefoon weg, omdat ik ‘even geen tijd heb’. Als ik van tevoren weet dat de beller slechts een paar minuten nodig heeft, zou ik wél opnemen.

    • Charlotte van ’t Wout