PvdA wil plannen over omkeren bewijslast gewoon bespreken

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (L) en PvdA-Kamerlid Jan Vos tijdens een eerder Kamerdebat. Foto ANP / Martijn Beekman

De PvdA voelt er weinig voor om de plannen voor het omkeren van de bewijslast bij schadegevallen na gasbevingen voorlopig op de plank te laten liggen. De coalitiepartij dient het voorstel gewoon in, zo liet PvdA-Kamerlid Jan Vos vandaag weten. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) wil pas later over het voorstel praten.

De minister liet vanmorgen in een brief aan de Kamer al weten dat hij fel tegen het omkeren van de bewijslast bij Groningse schadegevallen is. Ook vindt hij dat het nog te vroeg is om al over het onderwerp te praten. Later dit jaar is volgens Kamp een beter moment.

Vos dient voorstel gewoon in

Volgens de bewindsman werkt het plan van Vos niet omdat bewijslast pas voor de rechter geldt en er tot dusver niemand die gang maakte. Hij denkt dat gedupeerden er meer aan hebben als de schade snel wordt vergoed. Hij bekijkt daarom mogelijkheden om dat proces verder te verbeteren, aldus Kamp in de brief.

Kamerlid Jan Vos wil het omkeren van de bewijslast wel degelijk op de agenda van de Kamer zetten. Morgen dient hij het voorstel daartoe in, zo liet hij vanavond na een debat over de gaswinning weten. De Kamer kan dan dinsdag over de plannen stemmen

Bij het omkeren van de bewijslast moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) straks aantonen dat schade niét ontstaan is door gasbevingen. Nu moeten gedupeerden nog aantonen dat dit wél het geval is.

    • Joost Pijpker