Egeria wil niet verschijnen bij openbaar rondetafelgesprek in Tweede Kamer

„Het is in een democratie goed gebruik dat je ingaat op een verzoek van de Tweede Kamer als die over serieuze problemen in een sector wil spreken”, zegt Kamerlid Henk Nijboer (PvdA). Hij is initiatiefnemer van een hoorzitting volgende week over de vermeende misstanden van private equity: private investeringsmaatschappijen die bedrijven opkopen, geregeld met schulden overladen en louter voor zichzelf financieel gewin nastreven.

Maar twee bekende Nederlandse investeringsfondsen doet niet mee aan deze openbare bijeenkomst in het parlement. NPM Capital en Egeria waren door de Tweede Kamer uitgenodigd maar ze komen niet.

NPM, de investeringstak van het SHV-concern van familie Fentener van Vlissingen, heeft zich volgens de griffie „om agendatechnische problemen” afgemeld. Private-equityfonds Egeria, dat 1,7 miljard euro onder beheer heeft en tot begin dit jaar eigenaar was van deze krant, heeft bedankt voor de uitnodiging van de vaste Kamercommissie voor Financiën. „Tot onze spijt zullen wij niet op uw uitnodiging ingaan”, liet Egeria-directeur Peter Visser eind vorige maand al in een brief aan de Kamer weten. Hij voerde een inhoudelijk bezwaar aan. „Een rondetafelgesprek van vijftig minuten biedt onvoldoende ruimte om een goed inzicht te geven in private equity en ons bedrijf in het bijzonder.”

In plaats daarvan heeft Egeria de individuele leden van de commissie uitgenodigd voor een werkbezoek en „een persoonlijk gesprek”. Want: „Ook met u, de leden van de Tweede Kamer, streven we naar een goede relatie.”

De Tweede Kamer organiseert de hoorzitting met vertegenwoordigers van vakbonden, investeerders, wetenschappers, en werknemers om een beeld te krijgen van de vermeende „schadelijke effecten” van private equity en om „mogelijke verbeteringen in wetgeving” te bespreken.

De Kamerleden die er iets over willen zeggen – VVD’er Aukje de Vries wil dat niet – zijn niet van plan om op de tegenuitnodiging van Egeria in te gaan. Ze vinden het merkwaardig en jammer dat het bedrijf niet bereid is naar Den Haag te komen. Jesse Klaver van GroenLink: „Onbegrijpelijk dat ze hier in de openbaarheid hun verhaal niet willen doen.” PvdA’er Henk Nijboer: „Deze houding is overigens wel de beste manier om steun te verkrijgen voor aanscherping van regulering.”

Twee grote, internationale private-equityfondsen zullen volgende week wel aanwezig zijn: het Britse 3i, in Nederland eigenaar van winkelketen Action en fitnessbedrijf Basic-Fit en het Amerikaanse KKR (Van Gansewinkel, Maxeda).

    • Philip de Witt Wijnen