President Jemen bedankt sunnitische partners voor militaire steun

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi, hier op een foto uit 2012. Foto AP/ Jason DeCrow

De gevluchte Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi heeft buurland Saoedi-Arabië en de sunnitische partners van de internationale coalitie bedankt voor de steun voor zijn “legitimiteit” als leider van het land.

Hij zei dit in een tv-toespraak in reactie op het nieuws dat de coalitie na bijna een maand stopt met het bombarderen van doelen van de shi’itische Houthi-rebellen die de macht in Jemen hadden gegrepen.

De Verenigde Staten, die de militaire operatie steunden, hebben ook positief gereageerd op de aankondiging. Het land blijft een politiek proces en het faciliteren van humanitaire hulp steunen, zo zei een woordvoerder van de veiligheidsraad van het Witte Huis vannacht.

Einde operatie

Saoedi-Arabië maakte gisteren bekend te stoppen met de luchtaanvallen in Jemen, die de afgelopen maand aan honderden mensen het leven hebben gekost. De doelen die de coalitie had, zijn volgens het land bereikt. De focus komt nu te liggen op anti-terreurmaatregelen en een politieke oplossing voor het straatarme en verscheurde Jemen.

De vraag is of de doelen die de coalitie wilde bereiken met de luchtaanvallen inderdaad bereikt zijn. Het land is eerder instabieler geworden. De Houthi-rebellen lijken bovendien niet te zijn teruggedrongen. Eerder deze maand veroverden ze nog de belangrijke zuidelijke havenstad Aden.

    • Frank Huiskamp