Opnieuw Saoedische luchtaanvallen in Jemen

Screenshot uit video van AFP op 20 april, waarop troepen te zien zijn die loyaal zijn aan Hadi.
Screenshot uit video van AFP op 20 april, waarop troepen te zien zijn die loyaal zijn aan Hadi. Foto AFP / Salah Mohammed

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft ook vandaag luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen, na de aankondiging gisteren dat de bombardementen zouden worden afgezwakt. In Taïz, in het zuidwesten van het land, is vandaag een legerkamp gebombardeerd dat door rebellen was veroverd op het leger.

In het noorden van Taïz was een legerbrigade gestationeerd die loyaal was gebleven aan de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Die is vandaag ingenomen door shi’itische strijders, meldt persbureau AFP, waarna de Saoedische coalitie vanuit de lucht ingreep. Ten zuidwesten van Taïz werd een verzamelplaats gebombardeerd die werd gebruikt door de shi’itische Houthi-rebellen en hun bondgenoten.

Zoeken naar ‘dialoog’

Riyad kondigde gisteren aan de luchtaanvallen op de Houthi-rebellen te verminderen, omdat de coalitie haar doelen zou hebben bereikt. De oorlog gaat een nieuwe fase in met nadruk op anti-terreurmaatregelen en een politieke oplossing voor Jemen, aldus een woordvoerder van de coalitie. Deze nieuwe fase, genaamd ‘Operatie Hoop Herstellen’, zou tot dialoog tussen de strijdende partijen moeten leiden en tot hulpverlening voor slachtoffers van de oorlog.

Saoedi-Arabië greep naar eigen zeggen in om de veiligheid terug te brengen in buurland Jemen. De Arabische coalitie voerde sinds 26 maart bombardementen uit op doelen van de shi’itische Houthi’s en hun bondgenoten. Zij hebben een groot deel van Jemen veroverd, waaronder hoofdstad Sana’a. De Saoedi’s en hun bondgenoten steunen de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Al-Qaeda grijpt chaos aan

De voorganger van Hadi, Ali Abdullah Saleh, riep vandaag op tot de hervatting van een politiek dialoog om het land uit de huidige crisis te leiden. Saleh steunt de Houthi-rebellen, die op hun beurt worden gesteund door Iran, aartsrivaal van Saoedi-Arabië. Een Saoedische woordvoerder zei dat Saoedische troepen waar nodig de Houthi’s blijven bestrijden.

In het zuiden van Jemen heeft Al-Qaeda de chaos benut om zijn positie te versterken, schrijft Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer vandaag in NRC(€). Veel wijst erop dat de gevechten in heel het land zullen doorgaan.

Paramilitairen die loyaal zijn aan de naar Saoedi-Arabië gevluchte president in het zuiden van Jemen lieten vanmorgen weten dat ze onverminderd zullen doorvechten „tot het hele zuiden is gezuiverd van Houthi’s en Saleh-gezinde troepen”. Dat laatste was een verwijzing naar eenheden loyaal aan de vroegere Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, die zich aan de zijde van de Houthi’s hebben geschaard.

Vragen riep in dit verband ook het nieuws op dat de Saoedische koning Salman de Nationale Garde, die wordt beschouwd als het sterkste deel van de strijdkrachten, opdracht had gegeven naar Jemen te gaan. De Saoedische autoriteiten gaven geen nadere toelichting omtrent de aard van deze missie.

    • Laura Klompenhouwer