Veelteduur.sucks voor merkhouders

Sinds eind maart hebben bedrijven de mogelijkheid om hun merken als .sucks-domeinnaam te registreren. In de VS wordt het woord sucks vooral gebruikt om kritiek op een merk te uiten. Merkhouders kunnen tot 29 mei hun eigen merk.sucks met voorrang registreren voor 2.500 dollar (2.334 euro) per jaar. Daarna gaat het register open voor iedereen en kan elke particulier een .sucks-domeinnaam voor slechts 10 dollar (9,30 euro) registreren.

Inmiddels is een storm van kritiek opgestoken over deze nieuwe naam, die door het Canadese bedrijf Vox Populi wordt uitgegeven. De kritiek richt zich vooral tegen de hoge prijs die merkhouders moeten betalen.

Maar het is niet alleen de hoge prijs die ondernemers dwarszit. Ze voelen zich ook een beetje afgeperst. Immers, als merkhouder heb je de keuze uit twee kwaden: of je registreert voor 2.500 dollar je merknaam.sucks, alleen om te voorkomen dat een ander hem pakt. Of je registreert niet en dan kun je er vergif op innemen dat straks een onverlaat er voor 10 dollar mee aan de haal gaat.

ICANN, de organisatie die verantwoordelijk is voor de toekenning van domeinnamen, kijkt nu of het contract met Vox Populi nog opengebroken kan worden.

    • Bas Kist