Nominaties Prix de Rome voor Foundland en Reus

Kunstenaars Hedwig Houben, Magali Reus, Christian Nyampeta en het duo Foundland (Lauren Alexander & Ghalia Elsrakbi) maken dit jaar kans op de Prix de Rome.

De vier ontvangen een werkbudget waarmee ze in vijf maanden tijd een nieuw werk zullen maken. Op basis van dat nieuwe werk, vanaf 21 november te zien op een expositie in kunstcentrum De Appel, kiest een jury in december de winnaar. De winnaar krijgt 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

De Prix de Rome, ingesteld in 1807, is de oudste kunstprijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd door het Mondriaan Fonds.

Dit jaar werden zeventig kunstenaars geselecteerd voor de longlist, de meesten van hen werden voorgedragen door een van de twintig scouts.

De genomineerden vormen een opvallend internationaal gezelschap. De leden van Foundland werden geboren in Kaapstad en Damascus. Zij combineren beeldende kunst met grafisch ontwerp. Hedwig Houben studeerde in Gent en Düsseldorf en woont nu in Brussel. Haar werk bestaat uit performances, installaties en videoregistraties waarmee zij ingaat op clichés in de kunst. Christian Nyampeta emigreerde op jonge leeftijd vanuit Rwanda naar Nederland en studeerde in Londen. Hij maakt objecten, beelden, situaties en teksten die gaan over geweld. Magali Reus studeerde in Londen, waar ze nog altijd woont, en maakt sculpturen die de draak steken met consumptiegoederen. (NRC)