‘Nigeria opent aanval op laatste hoofdkwartier Boko Haram’

Een Nigeriaanse militair loopt door een verlaten kamp van Boko Haram, in de omgeving van Gwoza. Foto EPA / STR

Het Nigeriaanse leger heeft vandaag de aanval geopend op het laatste grote hoofdkwartier Boko Haram, in een poging de terreurgroep definitief te verslaan. Dat stellen althans twee anonieme bronnen binnen het leger vanavond tegenover persbureau Reuters. Het offensief richt zich op het Sambisawoud in het noordoosten van Nigeria.

Volgens de bronnen is dit woud – dat vlak bij de grens met Kameroen ligt – de laatste plek waar Boko Haram zich ophoudt. Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger kon tegenover het Reuters nog niets zeggen over de aanval. Nigeria is de laatste weken bezig aan een felle strijd tegen Boko Haram.

Ook Tsjaad en Kameroen vallen aan

Het West-Afrikaanse land krijgt bij zijn aanval opnieuw hulp van buurlanden Kameroen en Tsjaad. De legers van die landen staan op het punt staan om het Sambisawoud vanuit Kameroen in te trekken en de laatste schuilplaats van Boko Haram zo te omsingelen, aldus een soldaat uit het leger van Tsjaad.

Door de aanvallen van Nigeria en zijn buurlanden heeft Boko Haram in korte tijd veel terrein verloren. Begin dit jaar bezette de terreurgroep nog een gebied ter grootte van België, maar sindsdien zijn de opstandelingen steeds verder in het nauw gedreven. Vorige maand verdreef Nigeria de groep nog uit een ander hoofdkwartier, de stad Gwoza.

Tweehonderd schoolmeisjes

Het Sambisawoud waar Boko Haram zich nu bevindt, ligt op een kleine honderd kilometer ten noordoosten van het dorpje Chibok. Daar ontvoerde de groep vorig jaar meer dan tweehonderd schoolmeisjes. Hoewel een deel van hen sindsdien wist te ontsnappen is de grootste groep nog steeds vermist.

Mocht de aanval slagen, dan betekent dat overigens nog niet per se het einde van Boko Haram, zo waarschuwde onze correspondent Bram Vermeulen recentelijk nog:

Boko Haram is een beweging van opstandelingen, die zich in principe overal kan vestigen. Met de inname van het hoofdkwartier is dus niet alles gezegd: ze kunnen zich zo ergens anders vestigen. De beweging is ook een soort symptoom van ontevredenheid over de klassenstrijd en de politiek leiding in het land.

Dat het gevaar allerminst geweken is, bleek afgelopen weekeinde. Toen sneden Boko Haram-strijders in het noordoosten van Nigeria 12 mensen de keel door.

Het Sambisawoud in Nigeria:

    • Joost Pijpker