Niet de klasse, wel de ‘guts’

None

Als voetbaldocumentaire Next Goal Wins niet echt gebeurd was, dan had iemand hem moeten verzinnen. Het verhaal van het voetbalteam van Amerikaans-Samoa dat na een nederlaag van 31-0 tegen Australië jarenlang bekend stond als het slechtste voetbalteam ter wereld, is namelijk te mooi om waar te wezen, alles wat een sportfilm moet zijn en meer. Nee, ze werden niet zoals de mainstream filmdramaturgie wil alsnog wereldkampioen. Maar het team kreeg door de komst van de Nederlandse voetballer en tegenwoordig Amerikaanse voetbalcoach Thomas Rongen wel een opsteker van jewelste. Een maand voor de kwalificaties van het afgelopen WK onderwierp de praatgrage rouwdouw de supergemotiveerde maar waardeloos spelende non-professionals aan een bootcamp. Daarna wonnen ze niet alleen wedstrijden en doelpunten, maar ook zelfvertrouwen en eigenwaarde. „Ze hebben misschien niet de klasse, maar wel de guts”, aldus Rongen. Verfrissend: een sportfilm pur sang die zegt dat winnen niet het belangrijkste is. Bijzonder zijlijntje: de vanzelfsprekendheid waarmee Jaiyah/Johnny, een fa’afafine – ‘de derde sekse’, een in Samoa geaccepteerd verschijnsel – tot het team behoort: „Ik ben geen man, ik ben geen vrouw, ik ben een voetballer.” Kom daar maar eens om bij Voetbal International.

    • Dana Linssen