Met mijn woning heb ik ontzettend geluk gehad

Michel Visser (32) is oprichter van de online kenniscommunity Konnektid.com. Hij heeft een huurhuis in Amsterdam en gaat één of twee keer per week uit eten. „Dat kost me 30 tot 40 euro per keer.”

None
Foto Bob van der Vlist

IN

‘Aanvankelijk heb ik de Toneelschool gevolgd en werkte ik als acteur. Totdat ik drie jaar geleden twee jongens in de tram hoorde praten over een afwijzing omdat hun presentatie niet goed was. ‘Was naar mij toegekomen’, dacht ik. Ik had ze wel kunnen helpen. Theorieën over de deeleconomie inspireren me en het gesprek in de tram bracht me op het idee achter Konnektid: je wilt iets leren en iemand uit de buurt kan jou dat leren.

Sinds 1 april is de site live en inmiddels hebben mijn compagnon en ik acht man personeel. We hebben nog geen inkomsten uit het bedrijf, maar door een crowdfundingcampagne, drie investeerders en de toelating tot een fonds van de Europese Unie, kunnen we onze medewerkers en onszelf uitbetalen.

Met een start-up heb je, als je het eerste prototype ontwikkelt, vaak nog een bijbaan om rond te komen. Zelf acteer ik nog heel af en toe. Dit jaar had ik tien voorstellingen bij een jeugdtheater voor 230 euro per dag, dat komt bovenop mijn reguliere inkomen. Dankzij investeringen kan ik me richten op de ontwikkeling van onze start-up. Ik verdien niet het meest, maar ik heb wel aandelen, dus als ons bedrijf succesvol wordt, verdien ik er op de lange termijn aan. Overigens kan ik van mijn inkomen nu prima rondkomen. Ik leef minimalistisch en geef eigenlijk alleen geld uit aan buiten de deur eten en reizen.”

UIT

‘Ik woon, samen met een huisgenoot, in de Amsterdamse Jordaan aan een hofje. Daar heb ik ontzettend geluk mee gehad. Ik kan ook buiten de ring gaan wonen, dat scheelt qua huur, maar ik heb het geprobeerd en dat werkt niet voor mij. Ik woonde in de Bijlmer voor de helft van wat ik nu betaal, maar ik fietste elke dag drie kwartier naar mijn werk en als ik dan aan het einde van de dag thuiskwam en een vriend belde of ik nog wat wilde gaan drinken, moest ik dat hele eind weer terug naar het centrum.

Ik ga één of twee keer per week uit eten met vrienden en meestal proberen we iets nieuws. Via via horen we vaak wat lekker is en dat proberen we dan uit. Meestal ben ik dan zo’n 30 tot 40 euro per keer kwijt. Onlangs gingen we bijvoorbeeld eten bij het restaurant Worst, waar ik ingewanden heb gegeten en bijzondere wijntjes heb gedronken.

Elk jaar probeer ik met een vriend oud en nieuw in het buitenland te vieren. Zo zijn we afgelopen keer in Manila, de hoofdstad van de Filippijnen geweest. Eigenlijk was het de bedoeling dat we in Seoul zouden zijn, want daar vlogen we overheen, maar door een tropische storm konden we niet op tijd weg. Leuk om iets anders te doen dan gepland, maar het omboeken van mijn vlucht kostte me wel 400 euro extra.”

    • Liza Titawano