Nederlander bekent rol in Duitse omkopingszaak

Nederlander Paul R. bekent dat hij betrokken is geweest bij het manipuleren van voetbalwedstrijden in Duitsland. „Over het geheel klopt de aanklacht.” gaf hij gisteren toe tegenover de rechtbank van Bochum. Zijn bekentenis kwam aan het begin van het strafproces in één van de grootste matchfixingzaken uit de geschiedenis.

De 56-jarige R. wordt ervan verdacht de spil te zijn in een omvangrijk matchfixingnetwerk. De Noordwijker staat onder andere terecht voor het omkopen van speler René Schnitzler van St. Pauli, een Hamburgse voetbalclub uit de tweede divisie. Schnitzler had gokschulden. Om die af te betalen, zou hij meerdere wedstrijden van zijn club hebben verkocht. Schnitzler en R. spraken vooraf een uitslag af en Schnitzler zou daar ongeveer 100.000 euro voor hebben gekregen. Nadat hij begin januari werd uitgeleverd aan Duitsland is R. gaan praten, in de hoop op strafvermindering. Daarin heeft hij ook uitspraken gedaan over matchfixing in Nederland, meldde de Volkskrant zaterdag. Ook de naam van topscheidsrechter Serdar Gözübüyük zou hij daarbij hebben genoemd. De arbiter ontkent de aantijgingen en voetbalbond KNVB staat achter hem. (ANP/NRC)