Leger Z-Afrika beschermt migranten tegen geweld

De Zuid-Afrikaanse regering heeft het leger ingezet om het geweld tegen immigranten in delen van Durban en Johannesburg te beteugelen. Het leger moet de rust in de beide steden terugbrengen en de politie helpen om buitenlanders beter te beschermen.

Bij geweld tegen buitenlanders zijn in de afgelopen weken ten minste zeven mensen omgekomen.

Minister van Defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula vreest voor kritiek op de inzet van het leger. „Maar de kwetsbaarsten zullen er blij mee zijn”, aldus de minister. De inzet van het leger is ook een reactie op kritiek uit ondermeer China, Nigeria, Malawi, Zimbabwe dat de Zuid-Afrikaanse regering kennelijk niet in staat is buitenlanders te beschermen.

Gisteren begon een rechtszaak tegen vier mannen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar. Ze worden ervan verdacht een Mozambikaanse straatventer te hebben beroofd en vermoord.

Geweld tegen buitenlanders is een regelmatig terugkerend probleem in Zuid-Afrika. Het wordt mede veroorzaakt door de hoge werkloosheid, die is opgelopen tot 25 procent. In 2008 zette de regering ook het leger in toen bij soortgelijk geweld meer dan zestig mensen omkwamen.

De regering van Malawi haalt 3.000 landgenoten terug uit Zuid-Afrika. In het land is gisteren gedemonstreerd tegen Zulu-leider Goodwill Zwelithini, die ervan wordt beschuldigd te hebben aangezet tot geweld. De betogers eisten een boycot van Zuid-Afrikaanse bedrijven. (Reuters, AP)