Knoeiende kidnapper

None

Regisseur Diederik Ebbinge (ex-Vliegende Panter) won in 2013 op het IFFR de publieksprijs met Matterhorn, een tragikomedie over een streng gereformeerde weduwnaar die in een kinderlijke zwerver zijn overleden echtgenote ziet. Ook in zijn kinderfilm Kidnep ontstaat een ongewone band, ditmaal vindt het vroegwijze jongetje Bo (Teun Stokkel) in zijn ontvoerder Frank (Martin van Waardenberg) een vaderfiguur.

Bo’s stinkend rijke ouders stoppen hem allerlei cadeaus toe, maar zijn verder te druk met zichzelf om hun enige kind op te halen van zijn Zwitserse internaat of hem te vergezellen tijdens vakanties. Wanneer de 10-jarige jongen wordt ontvoerd, ontwikkelt hij al snel genegenheid voor zijn begeleider die hem meeneemt op een trip door Duitsland en België en hem leert hoe je auto’s herstelt. Frank blijkt een goedzak met een gokprobleem. Door zijn schulden is hij verplicht te doen wat de hebzuchtige vriendin van zijn vriend hem opdraagt.

Het resultaat is een wat clichématig maar onderhoudend slapstickverhaal met snode stewardessen en boeven die viswinkeltjes willen beginnen. Storender dan het voorspelbare scenario is dat het hedendaagse sprookje zich afspeelt in een wereld waar de afgelopen decennia geen vat op lijken te hebben gehad. Bo en Frank reizen in een bijna lelieblank Europa.

    • Sabeth Snijders