Kijken: deze kattencafés waren Nederland voor

In Amsterdam opent vandaag het allereerste kattencafé van het land, geïnspireerd op de vele kattencafés in de wereld. En de regels zijn er strikt. We zetten de beelden op een rij.

Een kat in café Kopjes. In het café plek voor maximaal twintig mensen die na het betalen van entree zeven poezen en katers mogen aaien. Het cafe is ingericht als een walhalla voor katten, met krabpalen, manden, speeltjes en stoelen met kussens.
Een kat in café Kopjes. In het café plek voor maximaal twintig mensen die na het betalen van entree zeven poezen en katers mogen aaien. Het cafe is ingericht als een walhalla voor katten, met krabpalen, manden, speeltjes en stoelen met kussens. ANP / Koen van Weel

Deze 43 zinnen zullen we u besparen. Maar de (clichématige) kattenfilmpjes voor deze ene keer niet. In Amsterdam opent vandaag namelijk het allereerste kattencafé van het land. Geïnspireerd op de vele kattencafés in de wereld.

In Amsterdam ziet het er zo uit:

ANP / Koen van Weel

ANP / Koen van Weel

ANP / Koen van Weel

ANP / Koen van Weel

En in Boedapest, bijvoorbeeld, zo:

Strikte regels

De regels in het Amsterdamse kattencafé, ‘Kopjes’, zijn strikt. Er mogen per shift twintig mensen naar binnen (er wordt gewerkt met reserveringen, gisteren waren dat er al zeshonderd), voor drie euro, maximaal twee uur. De handen moeten worden gedesinfecteerd en het is verboden katten op te tillen of wakker te maken of te eten te geven. Foto’s nemen mag, maar dan zonder flits. En je eigen kat mag niet mee naar binnen.

De acht katten in het café komen uit het asiel, vertelt oprichter en kattenliefhebber Lenny Popelier vandaag in nrc.next (€), en als ze even gek worden van de mensen, kunnen ze zich terugtrekken in een kattenruimte.

“De katten zijn hier de baas.”

Het kattencafé heeft inmiddels al 15.000 likes op Facebook.

“Katten zijn populairder dan ooit door filmpjes en memes op internet, dat heeft zeker geholpen.”

Twitter avatar jildauz Jil Super leuk, loop ik in Amsterdam zie ik waar het kattencafe komt. Kan niet wachten om daarheen te gaan @Kopjestweet http://t.co/AnA4F3bjBX

Allereerste kattencafé

Het allereerste kattencafé werd in 1998 geopend in Taiwan. Mensen zouden ontspannend worden van het gespin, was het idee. Er kwamen naast lokale zakenmensen veel toeristen op af, onder wie veel Japanners.

In 2005 opende het eerste kattencafé in Japan. In de daaropvolgende vijf jaar kwamen er 79 cafés bij in Japan. Appartementen waar katten zijn toegestaan zijn duur, waardoor maar weinig Japanners zich een kat kunnen veroorloven. In Japanse kattencafés is voeren vaak wel toegestaan, en de katten zijn te koop.

Ook in Seoul is een kattencafé…:

…en in Singapore…:

https://www.youtube.com/watch?v=NlwwhRiWZN0

… in New York…:

…in Montreal…:

…Moskou…:

…Londen…:

… en in Bangkok, Hong Kong, Toronto, Devon, Edinburgh, Kopenhagen, Parijs, Nice, Wenen, Munchen, Berlijn, Sint-Petersburg, Turijn, Barcelona, Madrid. En sinds vandaag dus Amsterdam.

Lees ook in nrc.next: Kittea of espurresso? (€)

    • Mirjam Remie