Kapitein rampschip dronk wijn en rookte een joint

Catania, Sicilië. Deze vluchteling, aan boord van een schip van de Italiaanse kustwacht, overleefde de oversteek.
Catania, Sicilië. Deze vluchteling, aan boord van een schip van de Italiaanse kustwacht, overleefde de oversteek. Foto EPA / Alessandro di Meo

De kapitein van de vissersboot vol bootvluchtelingen die zaterdagnacht omsloeg in de Middellandse Zee, was wijn aan het drinken en een joint aan het roken. Dit heeft een van de geredde opvarenden gezegd tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Geen stuurfout

De krant kreeg toestemming met drie minderjarige opvarenden te praten. Een van hen vertelde dat de kapitein recht op de zijkant van het Portugese containerschip was afgevaren dat het midden in de nacht te hulp was geschoten. Uit de getuigenverklaringen blijkt niet of de kapitein dit opzettelijk heeft gedaan of dat het om een stuurfout ging. Toen de volgepakte vissersboot op het grotere containerschip stootte, sloeg de vissersboot om, doordat de mensen op het bovendek allemaal naar één kant gingen.

De kapitein, een Syriër, en zijn Tunesische stuurman behoren tot de 28 overlevenden. Zij zijn na aankomst in de Siciliaanse havenstad gearresteerd. Bij de ramp zijn volgens een schatting van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ongeveer 850 mensen omgekomen.

Renzi: EU moet gezamenlijk standpunt innemen

De Europese Unie moet een gezamenlijk standpunt innemen om de vluchtelingenstroom bij de wortel - in Afrikaanse landen - aan te pakken. Dat zei de Italiaanse premier Matteo Renzi vandaag, op de vooravond van een extra EU-top met regeringsleiders. Maandag werd de Europese Commissie het eens over een tienpuntenplan om bootvluchtelingen te redden. Morgen wordt hierover besloten. Renzi vindt dat de EU, gesteund door de VN, een zichtbaardere rol moet spelen in Sub-Saharisch Afrika, waar veel vluchtelingen vandaan komen.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Iedereen schreeuwde. Vijf minuten, toen zonk de boot’ (€)

    • Marc Leijendekker