Jemenitische Houthi-rebellen staan open voor besprekingen

Luchtaanval op Sanaa Foto EPA / Yahya Arhab

De Jemenitische Houthi-rebellen, die de afgelopen maanden grote delen van het land hebben ingenomen, zijn voor door de Verenigde Naties geleide besprekingen die tot een politieke oplossing voor het conflict moeten leiden. Dat hebben zij vandaag in een verklaring laten weten, meldt AP. De shi’itische strijders worden al weken gebombardeerd door een door het sunnitische Saoedi-Arabië geleide coalitie.

De rebellen zeggen dat zij voorstander zijn voor het hervatten van de dialoog en voor alle pogingen om tot een vreedzaam compromis te komen. Voorwaarde is wel dat besprekingen onder de auspiciën van de VN plaatsvinden.

De verklaring kwam op de dag dat duizenden kwade aanhangers van de Houthi’s in de Jemenitische hoofdstad Sanaa de straat opgingen. Zij protesteerden tegen wat zij bestempelen als “Saoedi-Amerikaanse agressie”.

Nieuwe fase

Bij de aanvallen op Jemen zijn al honderden mensen om het leven gekomen en duizenden gewond geraakt. Gisteren liet Saoedi-Arabië weten dat het offensief een “nieuwe fase” ingaat en dat de bombardementen zullen worden gestaakt. Onder de naam ‘Herstel van de hoop’ wil Saoedi-Arabië de veiligheid terugbrengen en zoeken naar een politieke oplossing voor de problemen in buurland Jemen.

Vandaag werden echter opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd. In Taïz, in het zuidwesten van het land, werd een legerkamp gebombardeerd dat door rebellen was veroverd op het leger. De legerbrigade was trouw gebleven aan de door de Houthi’s verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi. De internationale gemeenschap blijft Hadi erkennen als het enige wettige staatshoofd van Jemen.

‘Waar nodig blijven bestrijden’

De voorganger van Hadi, Ali Abdullah Saleh, riep eerder vandaag op tot de hervatting van een politiek dialoog om het land uit de huidige crisis te leiden. Saleh steunt de Houthi-rebellen, die op hun beurt worden gesteund door Iran, aartsrivaal van Saoedi-Arabië. Een Saoedische woordvoerder zei dat Saoedische troepen waar nodig de Houthi’s blijven bestrijden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Na duizend doden wil Saoedi-Arabië weer dialoog in Jemen (€)

    • Casper van der Veen