Je creditcard laten wapperen om een nerd te worden

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Open dag van de App Academy in Amsterdam
Wie: Oprichters Martijn Wuite, Axel Roest en Niels Groen, oud student Floris van der Grinten en een paar geïnteresseerde wannabee-nerds

Nerds zijn cool. Het beeld van de bleke computerslons met bril en vettig haar klopt allang niet meer. Nee, de hedendaagse nerd is een vlotte hipster die dankzij zijn programmameer-skills genoeg geld verdient om altijd op de nieuwste gympen rond te lopen.

Een miljard mensen online

Kijk maar naar Martijn Wuite, Axel Roest en Niels Groen. Nerds van het eerste uur die met hun modieuze baardjes, kekke trainingsjackjes én guitige krulsnor een particuliere programmeerschool bestieren. Ze richtten in 2013 de zogeheten App Academy op, waar ze elk half jaar een nieuw legertje nerds klaarstomen voor de grote programmeerwereld. Ze richten zich alleen op mobiele apps want daarin ligt de toekomst, volgens Wuite. “De komende vijf jaar gaan er nog een miljard meer mensen online, en allemaal via hun mobiele telefoon.”

De markt voor mobiele apps groeit dus enorm, en daarmee ook de vraag naar goede programmeurs, maar er is nauwelijks nieuwe aanwas aan de onderkant van de markt. “Op het hoger onderwijs kun je wel wat programmeervakken volgen maar meestal zijn de docenten niet up-to-date wat betreft de nieuwe ontwikkelingen”, zegt Wuite. Bij de App Academy zijn ze dat natuurlijk wél, en daarom betaal je 12.500 euro voor de opleiding van vijf maanden. Best veel. “Tja”, Wuite haalt zijn schouders op. “Dan moet papa maar even met de creditcard wapperen.”

Nerds 2.0 Axel Roest, Niels Groen en Martijn Wuite

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Bleeding edge software

Floris van der Grinten had het bedrag er in elk geval voor over. “De App Academy en ik, het was gewoon een match made in heaven”, verzucht hij. Wat hij geleerd heeft? “Gewoon. Allemaal skills.” Skills waarmee hij nu “bleeding edge software” kan schrijven. En dankzij dat kreeg hij al tijdens zijn stage een baan als back-end developer. Net als de meeste van zijn studiegenoten overigens. “Negentig procent van onze studenten vindt direct een baan na het afronden van de App Academy”, aldus Wuite. Niet zo gek want er is een groot tekort aan mobile developers. Wuite: “Alleen in Amsterdam staan er nu al zo’n tweehonderd vacatures open.”

Dus een goede baan krijgen én een echte nerd worden? Paps, wapperen maar.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken