‘Ireen Wüst begint eigen ploeg, Kemkers verbonden als adviseur’

Schaatster Ireen Wüst gaat haar eigen ploeg beginnen: Team4Gold. Het doel – dat blijkt wel uit de naam – is duidelijk: de koningin van het ijs wil in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang nog in ieder geval één keer goud winnen. Haar oud-TVM-coach Gerard Kemkers zal een adviserende rol gaan vervullen.

Ireen Wüst na afloop van de afsluitende 5.000 meter tijdens het WK allround in Calgary afgelopen maand. Foto ANP/ Jerry Lampen

Schaatster Ireen Wüst gaat haar eigen ploeg beginnen: Team4Gold. Het doel - dat blijkt wel uit de naam - is duidelijk: de koningin van het ijs wil in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang nog in ieder geval één keer goud winnen. Dat schrijft de Telegraaf vandaag. Interessant: de Goirlese wordt herenigd met haar oud-succescoach bij TVM, Gerard Kemkers, al blijft die slechts als adviseur op de achtergrond actief.

Rutger Tijssen gaat Wüst coachen. Tijssen was onder Kemkers bij TVM al assistent-coach en het afgelopen seizoen coachte hij de Belg Bart Swings bij Team Stressless. Eerder deze maand werd al bekend dat Tijssen zich had vrijgemaakt om weer met Wüst te gaan samenwerken.

Continu

Wüst reed na haar vertrek bij TVM voor vrouwensprintploeg Team Continu, gecoacht door oud-schaatsers Marianne Timmer en Gianni Romme. Ze besloot na één seizoen al te vertrekken, het bleek geen gelukkig samenwerking. Wüst zei onder andere het trainen met mannen te missen. Het afgelopen seizoen was qua prestaties voor Wüst redelijk consistent, maar ze pakte voor haar doen weinig grote prijzen. Zo haalde ze op het WK afstanden in Heerenveen, waar ze mikte ook meerdere gouden medailles, ‘slechts’ drie zilveren medailles.

Meer interesse

Wüst had na dit seizoen meerdere opties, zo zegt ze tegen de Telegraaf. De LottoNL-Jumboploeg van Jac Orie, waar ook oud TVM-genoot Sven Kramer rijdt, had interesse, net als Team Corendon (Koen Verweij, Jan Blokhuijsen) en de stichting iSkate, die een allroundploeg om haar heen wilde bouwen.

Sponsors of financiers voor Team4Gold zijn er nog niet, maar Wüst is niet bang voor een doemscenario, zegt ze:

“Als ik aan het project denk, krijg ik ontzettend veel energie en zin om aan de slag te gaan.”

Lees ook: Het schaatsen zit erop, dus we blikken terug: vier conclusies na het afgelopen seizoen.

    • Frank Huiskamp