Wonders of Life

De Britse natuurkundige Brian Cox maakt wetenschapsprogramma’s voor een zo groot mogelijk publiek. In series als Wonders of the Universe en Human Universe probeert hij ingewikkelde materie zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Zo ook in Wonders of Life, een vijfdelige documentaireserie uit 2013 over de diversiteit van het leven op aarde.

Het is een productie waar veel tijd en geld in is gestoken: mooi gefilmd, bombastische muziek en veel visuele ondersteuning, (informatie over dieren, rekensommetjes). Cox is geen saaie professor. In de jaren 90 speelde hij zelfs in een band die in het Verenigd Koninkrijk een nummer 1-hit scoorde. Dankzij zijn overduidelijke enthousiasme weet hij de aandacht goed te behouden.

De aflevering Same planet, different worlds legt uit in welke mate grootte

bepalend is voor de aard van het leven voor dieren en planten. Grootte heeft overal effect op, waaronder de duur van het leven. In Australië laat Cox dieren in in allerlei soorten en maten zien: haaien, kangoeroes, insecten en de grootste landkrab ter wereld („Hij kan zelfs in

bomen klimmen!”).

Thijs Schrik