Hongkong doet hervormingsvoorstel voor de verkiezingen in 2017

De regering van Hongkong heeft voorgesteld een hervorming door te voeren waarbij de vijf miljoen stemgerechtigden tijdens de verkiezingen van het stadsbestuur in 2017 op drie kandidaten kunnen stemmen. Wel blijft er bemoeienis van de Chinese regering: de kandidaten worden nog steeds gekozen door een selectiecommissie.

De pro-democratische protesten in Hongkong in oktober 2014.
De pro-democratische protesten in Hongkong in oktober 2014. Foto EPA / Alex Hofford

De regering van Hongkong heeft voorgesteld een hervorming door te voeren in het verkiezingsstelsel, waarbij de vijf miljoen stemgerechtigden tijdens de verkiezingen van het stadsbestuur in 2017 uit maximaal drie kandidaten kunnen kiezen. Wel blijft er bemoeienis van de Chinese regering: de kandidaten worden nog steeds gekozen door een selectiecommissie. Dat is een groep van 1.200 mensen, bestaande uit aanhangers van het beleid van de staat.

Aan het begin van de zomer zullen de wetgevers voor of tegen het voorstel stemmen. Maar het voorstel stuit nu al op weerstand van de pro-democratische wetgevers in de stad, schrijft persdienst AFP. Alan Leong van de Civic Party:

“We zullen een campagne tegen het voorstel beginnen en vragen het publiek om een echt algemeen kiesrecht in Hongkong te lanceren.”

‘aanpassingen totaal nutteloos’

Voor het gebouw van de Wetgevende Raad, in de volksmond Legco genoemd (naar Legislative Council), zwaaiden honderden mensen met Chinese vlaggen, ter ondersteuning van het voorstel. Een kleinere groep hield gele paraplu’s omhoog: het symbool voor de democratische beweging. Die groep eist het aftreden van Leung.

De 18-jarige Joshua Wong, het bekendste gezicht van de protestbeweging, heeft aangekondigd zaterdag te protesteren in wijken van Hongkong. Hij zei over het voorstel:

“De kleine aanpassingen van de overheid zijn totaal nutteloos. We hopen op vrijheid, en niet alleen op het recht om enkele kandidaten te kiezen.”

Leung: geen ruimte voor compromis

De leider van Hong Kong, C.Y. Leung, zei voordat het voorstel officieel op tafel kwam al dat hij weinig goeds voorspelde voor het politieke klimaat in de stad. Leung:

“Voor nu zien wij geen ruimte voor een compromis. Een politiek hervormingsproces starten is niet gemakkelijk.

Analisten voorspelden al dat het voorstel opnieuw zou kunnen leiden tot politieke spanningen in de stad. Uit protest tegen de selectiecommissie gingen vorig jaar tienduizenden mensen de straat op, voornamelijk jongeren. De massademonstraties hebben bijna drie maanden geduurd en bijna 1.000 mensen zijn gearresteerd.

Hier de beelden van de protesten in Hongkong, geschoten in oktober vorig jaar.

    • Sterre van der Hee