Hoe een buurt naast het vliegveld van LA langzaam verdwijnt

Screenshot In the Flight Path

Manchester Square, een wijkje van Los Angeles pal naast de internationale luchthaven (LAX), is sinds 2000 langzaam aan het verdwijnen. Binnenkort verandert de buurt in een gigantisch huurautopark van zo’n 300.000 vierkante meter.

Manchester Square is verworden tot een spookstadje. Waar de buurt vroeger bestond uit 500 eengezinswoningen, zijn er nog vijf gezinnen over. De afgelopen vijftien jaar is luchthaven LAX bezig geweest met het opkopen en slopen van huizen. De luchthaven bezit momenteel 90 procent van de woningen in het gebied en gaat de komende twee jaar door met opkopen van huizen. In eerste instantie via vrijwillige verkoop en anders door dwang. “Je wilt mensen niet dwingen te vertrekken, maar dat is wel de realiteit als ze niet willen verkopen aan ons”, zegt Diego Alvarez van LAX in de korte docu ‘In the Flight Path’ van regisseur Kelly Loudenberg.

“Ik woon in een park middenin de stad”, zegt Brenda Starr Light, bewoner van de buurt sinds 1991. Ze loopt door een lommerrijke laan, waar de opritten van de huizen nog zichtbaar zijn, maar de huizen inmiddels verdwenen. Je ziet alleen nog bomen, hekken en gras. “Van een buurt kun je eigenlijk niet meer spreken”, zegt Vicky Tarleton, die al 33 jaar in Manchester Square woont. “Maar eigenlijk vind ik het fijner zo, omdat ik het gevoel heb dat ik op het platteland woon.” Toch moeten ze op een gegeven moment weg.

    • Marije Willems