Protestactie politie op snelwegen, ‘positie leiding Nationale Politie onder druk’

De positie van de leiding van de Nationale Politie staat onder grote druk door een vertrouwensbreuk met politiebonden. De bonden zouden morgenavond een brief sturen naar minister Van der Steur om het vertrouwen in de ploeg van korpschef Gerard Bouman op te zeggen. In Groningen is vanochtend de protestactie van de politie begonnen op de snelwegen.

Politieauto's rijden met een snelheid van 60 tot 70 kilometer per uur mee in de actie van politiebonden ACP en NPB. Foto ANP / Martijn Beekman

In Groningen is vanochtend de protestactie van de politie begonnen op de snelwegen. Om 7.00 uur vertrokken ruim twintig politieauto’s en enkele motoren. De actie duurt tot 20.00 uur en eindigt in Limburg. In elke politieregio vormt zich een nieuwe colonne voertuigen, die de plek van de vorige inneemt. De stoet rijdt met zo’n 60 kilometer per uur over de volle breedte van de weg, schrijft persdienst ANP.

De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor de cao-discussie met minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) en is onderdeel van steeds hardere acties van de politiebonden. De bonden eisen onder meer een loonsverhoging en een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. Ze hebben het personeel opgeroepen om donderdag mee te werken met een twee uur durende sluiting van politiebureaus. Mensen kunnen daar dan niet terecht voor bijvoorbeeld aangiftes. Agenten zijn wel beschikbaar voor noodhulp.

Update 12.05 uur: De positie van de leiding van de Nationale Politie staat onder grote druk door een vertrouwensbreuk met politiebonden NPB, ACP, ANPV en VMHP, schrijft de NOS. De bonden zouden morgenavond een brief sturen naar minister Van der Steur om waarschijnlijk het vertrouwen in de ploeg van korpschef Gerard Bouman op te zeggen.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor hinder op de snelwegen. In de loop van de middag kan de stoet rond Rotterdam en in de avondspits in Brabant voor vertraging zorgen. Hinder kan ontstaan in de volgende regio’s:

  • Vanuit Groningen richting de Randstad, via de A7 (over de Afsluitdijk), de A6 (Flevoland) en de A28 (Overijssel);
  • Rond Enschede, vooral in de ochtend;
  • Rond Rotterdam, in zuidelijke richting (op de A4, de A13, de A20 en de A16) in de loop van de middag;
  • Op de A58 richting Tilburg en Eindhoven, vooral in de avondspits;
  • Op de A2 tussen Eindhoven en Weert, vooral in de avondspits.

Update 9.28 uur: Politiewagens zijn op de A28 bij Beilen (in Drenthe, maps) van de snelweg gegaan om het verkeer te laten passeren, nadat er een file van zes kilometer was ontstaan. De politieauto’s gingen een parkeerplaats op. Dat beleid is van tevoren afgesproken, zodat de overlast op de weg niet te groot wordt.

Rijd je via een van deze routes? Houd dan rekening met hinder op de weg.

    • Sterre van der Hee