Franse twitteraar ziet Disneyarchitectuur in Rotterdam

Bernard Hulsman bespreekt architectuurontwerpen die op elkaar lijken, zoals de Markthal en een Disneyhotel.

De Markthal in Rotterdam, ontworpen door MVRDV.
De Markthal in Rotterdam, ontworpen door MVRDV. Foto ANP/ Robin van LONKHUIJSEN

Toen de Markthal in Rotterdam vorig jaar openging, werd de kolos onthaald als een echt MVRDV-gebouw. Het Rotterdamse bureau MVRDV staat bekend om zijn ‘conceptuele’ architectuur, waarin ideeën tot hun uiterste consequentie worden doorgevoerd. Zo werd hun idee om van het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Hannover in 2000 een stapeling van Nederlandse landschappen te maken letterlijk uitgevoerd: op de ene etage was een bos aangelegd, op de andere een bloemenveld en bovenop lag een polderlandschap met een dijk, water en windmolens.

De prijsvraag voor een gebouw waarin een markthal wordt gecombineerd met appartementen, won MVRDV met het idee om woningen en hal letterlijk te versmelten. Het resultaat, een grote, hoge hal waarvan de appartementen de wanden én het dak vormen, werd een instantklassieker die de wereld overging. Veel recensenten – ook ik – waren onder de indruk van de originele oplossing die een compromisloze uitvoering had gekregen.

Maar vorige week liet een Franse architect die zich op Twitter Loouis Fernandes noemt, in een tweet zien dat de Markthal een voorganger heeft in de Contemporary Tower, een hotel bij het Magic Kingdom van Disney in Lake Buena Vista, Florida. Anders dan de naam doet vermoeden is het hotel, ook van Disney overigens, geen toren, maar een langwerpig gebouw. Twee schuin staande wanden met hotelkamers en een dik dak omsluiten een hal. Net als de Markthal heeft de Contemporary Tower twee grote glazen gevels als voor- en achterzijde. En zoals in de Markthal paviljoens zijn gebouwd die dienen als marktkraam en/of restaurant, staan in het atrium van het hotel winkels en restaurants. En terwijl op het plafond van de Markthal een immens kunstwerk van Arno Coenen is aangebracht, heeft de hoge muur halverwege de hal van de Disneytoren een grote, veelkleurige, half-abstracte muurschildering gekregen.

De Contemporary Tower is commerciële Disneyarchitectuur uit 1971, ontworpen door de Californische architect Welton Becket, die ondanks zijn grote oeuvre van modernistische gebouwen in vooral Los Angeles de architectuurgeschiedenisboeken niet heeft gehaald. Hoogstwaarschijnlijk kenden de ontwerpers van MVRDV het Disneyhotel niet toen ze aan de Markthal begonnen.

De Markthal is dan ook beslist geen imitatie van de Contemporary Tower Bovendien bestaan er behalve grote overeenkomsten tussen beide gebouwen ook verschillen. Dwars door de hal van de Contemporary Tower rijdt bijvoorbeeld een monorail met een trein naar het Magic Kingdom. Verder worden de hotelkamers ontsloten door lange galerijen aan de binnenzijde, terwijl de appartementen in de Markthal daar alleen ramen hebben. En bevat het dak van de Markthal ook appartementen, dat van de Contemporary Tower bestaat grotendeels uit glas en heeft een restaurant op het dak. Zo is de Markthal veel meer één vloeiend geheel geworden dan de Contemporary Tower.