Franse politie pakt man op die aanslagen plande op kerken Parijs

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve. Foto AFP/ Eric Feferberg

De Franse politie heeft een 24-jarige informaticastudent opgepakt die van plan zou zijn geweest afgelopen zondag terreuraanslagen op “een of twee kerken” in Parijs te plegen. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vanochtend op een persconferentie bekend. Om welke kerken het gaat, zei hij niet.

De man zou volgens Franse media zijn gepakt nadat hij zichzelf met een wapen had verwond en een ambulance had gebeld. Omdat hij vreemd gedrag vertoonde, is de politie er bij gehaald.

Bij hem thuis werden vervolgens belastende documenten gevonden. Zijn auto is volgens Cazeneuve met een “arsenaal van meerdere oorlogswapens” (waaronder een kalasjnikov), kogelvrije vesten en telefoons teruggevonden in het zuiden van Parijs.

Frans en Algerijns

De man heeft zowel de Algerijnse als de Franse nationaliteit en woont sinds 2009 in Frankrijk. Hij zou een bekende van de Franse inlichtingendiensten zijn. Hij zou volgens Cazeneuve plannen hebben gehad om zich bij jihadistengroepen in Syrië aan te sluiten.

Hij wordt ook in verband gebracht met de raadselachtige moord op een 32-jarige fitnessjuf in de Parijse voorstad Villejuif zondag. Daarbij zou hij zich verwond hebben. Hij zou geprobeerd hebben haar auto te stelen, denken de rechercheurs volgens Le Monde.

Toeval

Net als eerder bij de arrestatie van de Fransman Mehdi N., de verdachte van het bloedbad in het Joods Museum in Brussel die bij een routinecontrole in Marseille werd opgepakt, lijkt de verdachte bij toeval te zijn gearresteerd.

Hoewel de verdachte zou hebben toegegeven dat de auto van hem is, heeft hij volgens het dagblad Le Parisien tegen zijn ondervragers gezegd dat hij het slachtoffer van afpersing is.