Egeria wil niet verschijnen bij hoorzitting in Tweede Kamer

Peter Visser, directeur van Egeria.
Peter Visser, directeur van Egeria. Foto Dirk-Jan Visser

Investeringsmaatschappij Egeria weigert naar de openbare hoorzitting te komen die de Tweede Kamer volgende week organiseert over private equity.
Het private-equityfonds uit Amsterdam, dat 1,7 miljard euro onder beheer heeft en tot begin dit jaar eigenaar was van NRC Media, heeft bedankt voor de uitnodiging van de vaste Kamercommissie voor Financiën die met een rondetafelgesprek marktpartijen en deskundigen wil horen over de vermeende misstanden van private equity.

“Tot onze spijt zullen wij niet op uw uitnodiging ingaan”, liet Egeria-directeur Peter Visser eind vorige maand al in een brief aan de Kamer weten. Hij voerde een inhoudelijk bezwaar aan. “Een rondetafelgesprek van vijftig minuten biedt naar onze mening onvoldoende ruimte om een goed inzicht te geven in private equity en ons bedrijf in het bijzonder.”

Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA, initiatiefnemer van het rondetafelgesprek, vindt het een merkwaardige reactie:

“Het is in een democratie goed gebruik dat je ingaat op een verzoek van de Tweede Kamer als die over serieuze problemen in een sector wil spreken.”

Hoorzitting moet beeld geven van ‘schadelijke effecten’

De Tweede Kamer organiseert de hoorzitting met vertegenwoordigers van vakbonden, investeerders, wetenschappers en werknemers om een beeld te krijgen van de vermeende “schadelijke effecten” van private equity en om „mogelijke verbeteringen in wetgeving” te bespreken. Een deel van de Tweede Kamer ziet private equity als een wereld van investeringsmaatschappijen die bedrijven opkopen, geregeld met schulden overladen en louter voor zichzelf financieel gewin nastreven.

Ook NPM Capital staat niet op de definitieve lijst met deelnemers. De investeringstak van het SHV-concern van familie Fentener van Vlissingen, heeft zich volgens de griffie “om agendatechnische problemen” afgemeld.

In plaats van naar Den Haag te komen heeft Egeria de individuele leden van de commissie Financiën uitgenodigd voor een werkbezoek en „een persoonlijk gesprek”. Want: „Ook met u, de leden van de Tweede Kamer, streven we naar een goede relatie.”

‘Onbegrijpelijk dat ze niet willen komen’

De Kamerleden die er iets over willen zeggen – VVD’er Aukje de Vries wil dat niet – zijn niet van plan om op de tegenuitnodiging van Egeria in te gaan. Ze vinden het merkwaardig en jammer dat het bedrijf niet bereid is naar Den Haag te komen. Jesse Klaver van GroenLinks: “Onbegrijpelijk dat ze hier in de openbaarheid hun verhaal niet willen doen.” PvdA’er Henk Nijboer: “Deze houding is overigens wel de beste manier om steun te verkrijgen voor aanscherping van regulering.”

Twee grote, internationale private-equityfondsen zullen volgende week wel aanwezig zijn: het Britse 3i, in Nederland eigenaar van winkelketen Action en fitnessbedrijf Basic-Fit en het Amerikaanse KKR, aandeelhouder van onder meer afvalbedrijf Van Gansewinkel en winkelconcern Maxeda.

Lees hier meer over de vermeende misstanden in de wereld van private equity. (€)