‘Loondump’ bij bedrijf thuiszorg

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland gaat het loon van 4.300 werknemers tot maximaal 30 procent verlagen en 650 medewerkers ontslaan. TSN Thuiszorg (15.000 werknemers), dat met miljoenenverliezen kampt, zegt geen andere keuze te hebben omdat gemeentes te weinig betalen voor hulp in de huishouding.

De sector kwam vanmiddag met een gezamenlijke noodoproep aan staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA). Volgens de organisaties kan Van Rijn „niet langer wegkijken van het sociale slagveld dat zich momenteel voltrekt”. Onlangs gingen twee grote zorginstellingen al failliet: Thebe (2.000 werknemers) en Pantein/Vivent (1.750 werknemers).

„Van Rijn kent de schokkende feiten, we hebben hem gewaarschuwd en hij doet niets”, zegt directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg. Die zorg verdwijnt allemaal naar ‘alfahulpen’; werknemers die geen pensioen en vakantiegeld opbouwen en weinig rechten hebben. „Dat is nu aan het gebeuren.”

    • Jeroen Wester