Dossier bootvluchtelingen - we gidsen je door de beste artikelen en producties

De problematiek rond bootvluchtelingen is weer volop in het nieuws. Een goede aanleiding voor deze dossierpagina. Hier word je snel bijgepraat en vind je relevante verwijzingen naar NRC-stukken, indrukwekkende video’s en mooie producties die verder online te vinden zijn.

Illegale immigranten komen aan bij het strand van Zefyros op het Griekse eiland Rhodos. Daar sloeg een schip met zo'n 200 vluchtelingen om.
Illegale immigranten komen aan bij het strand van Zefyros op het Griekse eiland Rhodos. Daar sloeg een schip met zo'n 200 vluchtelingen om. Foto EPA/ Loukas Mastis

Honderden vluchtelingen zijn dit weekend omgekomen toen een schip kapseisde ten zuiden van Italiaanse eilandje Lampedusa. Nooit kwamen er meer mensen om het leven tijdens de gevaarlijke overtocht van de Middellandse Zee. De problematiek is weer volop in het nieuws. Een goede aanleiding voor deze dossierpagina. Hier word je snel bijgepraat en vind je relevante verwijzingen naar NRC-stukken, indrukwekkende video’s en bijzondere producties die verder online te vinden zijn.

Ter introductie: hier gaat het over

Voor als je heel kort bijgepraat wilt worden:

Iedere dag proberen honderden migranten uit Afrika per boot naar Europa te komen, dit jaar zijn dat er gemiddeld 293. Ze gaan vaak mee met mensensmokkelaars. De meesten komen aan, maar een deel overleeft de reis niet, want die is uitermate gevaarlijk. Boten zitten propvol. Mensen overlijden bijvoorbeeld door uitlaatgassen van de dieselmotor, of door zuurstofgebrek.

Mensen verdrinken vaak als de redding nabij is: als een koopvaardijschip in de buurt komt voor redding, bewegen de passagiers zich naar één kant en kapseist de boot. En veel vluchtelingen kunnen niet zwemmen. Smokkelaars brengen boten soms ook opzettelijk in de problemen, in de hoop op redding. Maar die komt er lang niet altijd.

De stroom ‘gelukszoekers’ uit conflictgebieden stoppen, zit er niet in, dat weet de Europese Unie ook, dus probeert ze uit alle macht een oplossing te vinden om rampen met soms honderden doden te voorkomen. Daar wordt nu weer uitgebreid over gepraat.

Wil je iets uitgebreider bijgepraat worden? NRC-redacteuren Marc Leijendekker, Martine Kamsma en Lex Boon maakten een uitgebreid vragenstuk met daarin (bijna) alles wat je moet weten over de problematiek rond de bootvluchtelingen. Lees het stuk: Een miljoen mensen proberen het dit jaar.(€)

We hebben een interactieve tijdlijn gemaakt van bekende grotere incidenten met bootvluchtelingen vanaf de grote ramp bij Lampedusa op 3 oktober 2013, toen er 366 mensen om het leven kwamen.

Het laatste nieuws over bootvluchtelingen dat op nrc.nl gepubliceerd is? Klik dan hier. Buitenlandredacteur Marc Leijendekker beantwoordde ook vragen van lezers.

Ter verdieping uit NRC

Een selectie van stukken uit NRC Handelsblad en nrc.next over dit onderwerp:

Welke routes worden vooral gebruikt?

Welke routes worden vooral gebruikt? Infographic NRC.

Indrukwekkende video’s

  • Vice maakte een vierdelige serie over Europa en het vluchtelingenprobleem. In het laatste deel gaat het over het ‘massagraf’ dat de Middellandse Zee is geworden. Bekijk ook delen één, twee en drie

  • Het in Dubai gevestigde Al Aan TV maakte een item met daarin unieke en indrukwekkende beelden van Syrische vluchtelingen op weg per boot naar Europa.
  • De Nederlander Morgan Knibbe maakte een korte documentaire over bootvluchtelingen aan de hand van het verhaal van de Eritrese Abraham. Hij overleefde de ramp bij Lampedusa in oktober 2013. De korte docu is te zien bij De Correspondent. Knibbe maakte ook de documentaire Those Who Feel the Fire Burning, die in première ging op IDFA vorig jaar. Bekijk een trailer daarvan.

Verder nog op het web

Wat is er online nog meer te vinden over dit onderwerp? We hebben een paar mooie producties op een rij gezet.

  • De EO maakte een interactieve productie waarmee je jezelf kunt verplaatsen in een Syrische vluchteling die uiteindelijk terecht wil komen in Amsterdam. Onderweg moet je veel keuzes maken. Hoever kom je? De BBC en The Guardian hebben soortgelijke producties gemaakt.
  • The Guardian maakte een interactieve productie over het al dan niet falen van de Europese grenscontroles vanaf de start van Frontex, het agentschap dat op de grenzen moet toezien.
  • The Migrants Files, zo heet een uitgebreide en indrukwekkende interactieve database samengesteld door een groep Europese journalisten. Je kunt er incidenten bekijken en details, voor zover bekend, van mensen die vermist raakten of om het leven kwamen tijdens hun vluchtpoging.
  • Missing Migrants, een project van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), een ngo, doet ook zoiets. Het is een uitgebreide database met incidenten en ook verhalen van migranten zelf.
  • Hoe het is om zo’n gevaarlijke boottocht mee te maken? De BBC sprak eind 2013 met een Ethiopische migrant die beschrijft hoe de twee weken aan boord waren.

Tips, aanvullingen en correcties zijn welkom. Stuur vooral een mail naar f.huiskamp@nrc.nl.