‘Leider IS zwaar gewond geraakt’

De leider van terreurgroep Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, is een maand geleden zwaargewond geraakt bij een luchtaanval in Irak. Dat schrijft The Guardian op basis van verschillende bronnen. Baghdadi zou aanvankelijk in levensgevaar zijn geweest, maar herstelt nu langzaam van zijn verwondingen.

De IS-leider zou nog onvoldoende zijn hersteld om weer de dagelijkse leiding van de terreurgroep in handen te hebben, zo meldt een bron met connecties bij IS aan de Britse krant. Een functionaris die de Iraakse regering adviseert over de bestrijding van IS bevestigt dat Baghdadi op 18 maart gewond is geraakt.

In eerste instantie waren de verwondingen van Baghdadi volgens de bronnen zo erg dat binnen de terreurgroep werd gevreesd voor zijn dood. Er zou zijn gesproken over mogelijke opvolgers. De luchtaanval bij de Iraakse stad Nineveh, nabij de Syrische grens was het werk van de internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten.

De luchtaanval trof drie auto’s en was bedoeld om lokale IS-leiders te doden. De internationale coalitie zou niet hebben geweten dat Baghdadi in de auto zat.

Het is niet voor het eerst dat Baghdadi zwaargewond werd verklaard. In november zou hij ook al geraakt zijn bij een luchtaanval. In december doken opnieuw berichten op dat Baghdadi gewond was geraakt bij een luchtaanval, maar beide verhalen klopten volgens de Britse krant niet.

    • NRC