Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ahmet Polat benoemd tot Fotograaf des Vaderlands

De Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (37) is benoemd tot Fotograaf des Vaderlands, een initiatief van stichting Fotoweek. Het werk van Polat hing onder meer in het Stedelijk Museum en in Fotografiemuseum Foam.

Twee jongens op een touw, Kernal’s Dream, 2008.
Twee jongens op een touw, Kernal’s Dream, 2008. Foto Ahmet Polat

De Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (37) is benoemd tot Fotograaf des Vaderlands, een initiatief van stichting Fotoweek. Polat zal het hele jaar lang optreden als ambassadeur van de Nederlandse fotografie, in navolging van Ilvy Njiokiktjien en Koen Hauser. Verder krijgt hij een thema mee: Kijk! Mijn straat.

Polat groeide op in Fijnaart, een dorp in de provincie Noord-Brabant. Hij volgde een studie fotografie aan de St. Joost Academie in Breda. De laatste jaren woonde Polat in Istanbul, maar begin dit jaar keerde hij terug naar Nederland. Zijn werk hing onder meer in het Stedelijk Museum en in Fotografiemuseum Foam.

Bekijk hier een selectie van zijn werk.

prijzen

Polat won in 2004 de tweede prijs van de Zilveren Camera in de categorie documentaire, in 2006 kreeg hij de prestigieuze ICP Infinity Award. Zijn werk is autonoom én commercieel: zo fotografeerde hij voor bladen als Vogue en Harper’s Bazaar en was hij een jaar Art Director van Vogue Turkije.

NRC-redacteur Geertje Tuenter sprak Polat over de benoeming. De verkiezing kwam op een prachtig moment, zei hij. “Ik had er weer zin in om met mijn volledige aandacht in Nederland aan de slag te gaan.”

Dat was een tijdje wel anders. Polat, een kind van een Nederlandse moeder en een Turkse vader, vertrok ruim tien jaar geleden naar Turkije. Om twee redenen: Istanbul was booming, zag hij. Maar daarnaast werd hij het een beetje zat dat hij steeds voor opdrachten gevraagd werd vanwege zijn Turkse achtergrond. “Het klinkt gek om dan juist naar Turkije te gaan, maar daar was het helemaal geen issue.”

Polat vertelt over zijn werk ‘On the move’.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.