Willem en Mary weer samen in Haags Gemeentemuseum

De Delfts blauwe bloemenhouders

Alsof er een nieuw schilderij van Rembrandt of Vermeer is gevonden. Zo kwalificeert directeur Benno Tempel de aanwinst voordat die morgen, vlak voor Koningsdag, zal worden gepresenteerd: twee Delfts blauwe bloemenhouders die stadhouder Willem III en zijn Engelse echtgenote Mary Stuart II voorstellen.

Benno Tempel: „Dit is een van de belangrijkste aanwinsten Delfts aardewerk in Nederland in lange tijd. En een krachtig symbool voor Hollands welvaren in de Gouden Eeuw en onze rijke koninklijke geschiedenis.”

De twee figuren, een man en vrouw met bloemenmanden in de armen, zijn rond 1690 vervaardigd door plateelbakkerij De Grieksche A in Delft, een bekende hofleverancier. Gezien de exclusieve kledij van het paar – de man draagt een oosters geïnspireerde Japonse rock en de vrouw een mantua, een wijdvallende tweedelig japon, en een parelketting – kan het haast niet anders dan dat het Willem en Mary zelf gaat.

Van Mary II, die in 1689 koningin van Engeland en Schotland werd, is bekend dat zij niet alleen dol was op Delfts blauw, maar ook op het kweken van snijbloemen, destijds een exclusieve liefhebberij van de welgestelden. Tempel: „Delfts blauw is vaak zo decoratief. Maar hier sta je oog in oog met twee bestaande figuren. Je maakt echt contact.”

Door een boedelscheiding is de set veertig jaar gescheiden geweest. Willem maakte tot 2014 deel uit van een Franse privécollectie; Mary bevond zich in Belgisch handen. Kunsthandelaar Robert Aronson bracht de 42 centimeter hoge beelden weer bij elkaar en vroeg er 900.000 dollar voor. Met steun van diverse fondsen heeft het Gemeentemuseum de set gekocht. „Voor een aanzienlijk lager bedrag”, aldus Tempel.

    • Arjen Ribbens