23 mannen bekennen in Valkenburgse zedenzaak

Rechtbanktekening van de regiezitting van verdachte Armin A. (R) die verdacht wordt van mensenhandel en aanzetten tot prostitutie van een minderjarig meisje.
Rechtbanktekening van de regiezitting van verdachte Armin A. (R) die verdacht wordt van mensenhandel en aanzetten tot prostitutie van een minderjarig meisje. Foto ANP Aloys / Oosterwijk

In de zedenzaak Valkenburg hebben 23 mannen bekend seks te hebben gehad met een toen zestienjarig meisje. Dat gebeurde in onder meer een hotelkamer in Valkenburg. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) Limburg vandaag.

Tot nu toe heeft het OM zo’n zestig mannen verhoord. Daarnaast staan minder dan tien mannen nog op de nominatie om gehoord te worden. Wie van hen daadwerkelijk vervolgd wordt wegens seks met een minderjarige, is nog niet bekend.

Afgezwakt

Vorige week werd bekend dat de hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak het meisje van 16 niet gedwongen heeft tot betaalde seks. Het OM heeft daartoe de aanklacht tegen hem flink afgezwakt. De man wordt alleen nog vervolgd voor het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie.

Getraceerd

Bij een inval in een hotel in Valkenburg werd vorig jaar in december een 16-jarig meisje gevonden dat als vermist was opgegeven. Zij had op dat moment seks met een klant. De vermeende 21-jarige loverboy zat op het toilet en werd tijdens de inval aangehouden. Uit onderzoek naar telefoongegevens en in de hotelkamer aangetroffen condooms kreeg het OM tachtig mannen in het vizier die seks zouden hebben gehad met het meisje. Twee verdachten in de zaak hebben zelfmoord gepleegd.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Verdacht van seks met een 16-jarig meisje – en toen werden ze bang’(€)

    • Maarten Back