Zuid-Afrika zet leger in in township Johannesburg

Zimbabwanen worden wakker in een tent bij de Internationale Organisatie voor Migratie in Beitbridge, Zimbabwe. Ze zijn Zuid-Afrika ontvlucht uit angst voor xenofobisch geweld. AFP / Zinyange Autony

Zuid-Afrika gaat het leger inzetten in Alexandra, een township van Johannesburg, om het geweld tegen buitenlanders te beteugelen. Dat heeft minister van Defensie Nosiviwe Mapisa-Nqakula bekendgemaakt.

Een Zimbabwaans stel is vannacht in de buurt doodgeschoten, zei de minister. Afgelopen zondag is een Mozambikaan vermoord. Tot nu toe heeft het geweld tegen immigranten zeven levens geëist. In Johannesburg en de havenstad Durban sloegen vorige week duizenden buitenlanders op de vlucht voor een nieuwe golf van xenofobie.

Het geweld begon toen Zulu-koning Goodwill Zwelithini buitenlanders in een speech met “luizen” vergeleek. Hij riep migranten op „hun koffers te pakken en terug te keren naar de landen waar ze vandaan komen”. Kort daarna kwamen de eerste berichten uit de provincie van een heksenjacht op buitenlanders. Duizenden schuilen inmiddels in een vluchtelingenkamp.

Geweld ook in andere delen van Johannesburg

Het geweld vindt niet alleen plaats in Alexandra, maar ook in bijvoorbeeld Jeppestown, in het centrum van Johannesburg; een wijk die grens aan een van de best geslaagde stadsvernieuwingsprojecten van Zuid-Afrika. Eddie Gitau, een Keniaan die al zeven jaar een winkel in Jeppestown uitbaat, zei tegen onze correspondent Bram Vermeulen (€):

“Dit begon allemaal als een grap. Ze zien de wijk veranderen. Ze zien dat de oorspronkelijke inwoners uit hun huizen worden verdreven en dat leidt tot spanningen. Buitenlanders zijn dan een gemakkelijke zondebok. Het was wachten op een goed excuus om herrie te schoppen.”

En ook buiten Zuid-Afrika zijn spanningen. In Mozambique zijn vorige week honderden Zuid-Afrikaanse werknemers van een fabriek gevlucht uit angst voor wraakacties.

Lees in NRC Handelsblad ‘Jacht op buitenlandse ‘luizen’ in Zuid-Afrika’ (€)

    • Mirjam Remie