Wees niet bang voor Uber

Illustratie Nate Beeler

Innovatieve apps creëren miljoenen banen, verzet is misplaatst, zeggen Guy Verhofstadt en Marietje Schaake.

Het bestellen, volgen en betalen van een taxiservice kan met slechts een paar klikken. Een paar jaar geleden was dit nog moeilijk voor te stellen, maar digitale innovaties zoals Uber zijn nu mainstream. Als wetgevers lopen we echter hopeloos achter de feiten aan. Onze verouderde wetten belemmeren deze nieuwe diensten. Bovendien voelen de gevestigde exploitanten zich bedreigd. Met als droevig resultaat dat Uber (pop) bestuurders door taxichauffeurs in Brussel en Amsterdam fysiek worden aangevallen.

De controverse rondom Uber is onderdeel van een meer fundamentele discussie over de volgende golf van digitalisering van onze economie. In de komende jaren zullen we waarschijnlijk de ontwikkeling van honderdduizenden nieuwe apps en diensten zien. Ze zullen bestaande businessmodellen uitdagen en talloze nationale en Europese regels negeren. Je zou het kunnen vergelijken met de strijd tussen de gildes en de massaproducenten die de stoommachine introduceerden in de negentiende eeuw. We moeten voorbereid zijn op deze strijd, niet door op de rem te trappen, maar juist door verandering in te voeren.

Europa heeft de online boot al gemist. Het duurde jaren voordat Spotify, een bedrijf dat via streaming muziek aanbiedt, in heel Europa haar diensten aan kon bieden. De concurrent Pandora is al helemaal niet actief op de Europese markt vanwege auteursrechtenproblemen. Over het algemeen zijn beleidsmakers en politici zeer terughoudend met het verwelkomen van initiatieven van burgers om hun eigen energie te produceren, amateur bed & breakfasts te spelen (Airbnb), auto’s te delen (Snappcar) of taxidiensten aan te bieden (Uberpop). Daardoor hebben we heksenjachten gezien tegen gewone mensen die proberen wat extra geld te verdienen door hun bezittingen te delen.

Lees verder (€)

Guy Verhofstadt is leider van de Europese Liberalen en Democraten en Marietje Schaake is D66-Europarlementariër in het Europees Parlement. De Europese Liberalen en Democraten organiseren op 22 april de conferentie ‘The only way is app’ over de vraag hoe Europa innovatievriendelijker kan worden.