We werden verliefd op elkaars talent

Het duo Yentl en de Boer won dit weekend een belangrijke kleinkunstprijs voor het lied ‘Ik heb een man gekend’. Al hun exen komen voorbij.

Kleinkunstduo Yentl en de Boer, winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs.

Vijf weken duurde de romance. Maar het was lang genoeg om er nu de Annie M.G. Schmidtprijs mee te winnen. ‘Ik heb een man gekend’, geschreven en gezongen door kleinkunstduo Yentl en de Boer, is zondag uitgeroepen tot het beste theaterlied van het afgelopen jaar.

„Ik liep al heel lang rond met het idee er een lied van te maken”, begint Christine de Boer. „Hij zat in de import van bio-ethanol. Het werd niks met hem, maar na die vijf weken daten wist ik alles van bio-ethanol. Het heeft iets grappigs dat zoiets qua liefde uiteindelijk niet veel oplevert, maar dat je intussen in korte tijd wel allerlei feiten oppikt die je de rest van je leven bij zullen blijven. Hem ken ik niet meer, maar van bio-ethanol weet ik alles. Ik schreef een coupletje en toen dacht ik aan een andere jongen die ik heb gekend – hij had een restaurant waarvan ik allerlei wijsheden heb onthouden. Mannen hebben die neiging, om te willen imponeren met wat ze weten. De man met het restaurant werd couplet twee. En daarna ging het door, want Yentl...”

Yentl Schieman: „Een ex van mij was fan van de superheld Iron Man, die heeft nu ook zijn couplet. Zo schoot ons de ene na de andere man te binnen. Tot we een omslag voor het nummer vonden: en toen kwam jij, en jij bent niet in één couplet te vangen. Dat raakt mij nog steeds, dat slot.”

Christine de Boer: „In al onze liedjes proberen we een omkering te maken, een verrassing. We willen humor en ontroering combineren.”

Yentl (28) en De Boer (31) zaten samen in de klas op de Kleinkunstacademie en vonden elkaar vooral in de muziek. Christine de Boer: „Ik was niet per se bezig iemand te zoeken met wie ik een duo zou kunnen vormen. Maar ik hoopte wel dat ik iemand als Yentl zou tegenkomen. We werden verliefd op elkaars talent. En we gingen onze eerste liedjes schrijven. Ik vroeg me dan soms af: is dit al goed genoeg voor de Annie M.G. Schmidtprijs? Nee, moest de conclusie dan luiden: het rijmt nog niet goed, het metrum is nog niet perfect – we leggen de lat hoog.”

Eerst los van elkaar gewerkt

Na de school hebben ze eerst, volgens afspraak, een paar jaar los van elkaar gewerkt als actrice en zangeres. Ook maken ze tot op de dag van vandaag individueel deel uit van het liedjesmakerscollectief Het Nieuwe Lied.

Als duo wonnen ze twee jaar geleden al de jury- en de publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Daarna volgde hun eerste avondvullende voorstelling – De Meisjes – waarin ze ook het dertien coupletten omvattende ‘Ik heb een man gekend’ zongen. Het bekroonde lied staat ook op hun in de vorm van een usb-stick verschenen cd De plaat, uit 2014.

Dit najaar gaan ze op tournee met hun volgende duoprogramma De snoepwinkel is gesloten. „Als we moeten kiezen tussen soloactiviteiten en het duo, gaat het duo vóór”, zegt Yentl Schieman. „Het is nu of nooit. Sinds we ons als Yentl en de Boer inschreven voor het Amsterdams Kleinkunst Festival zijn we 2,5 jaar bezig. En het gaat heel goed. We merken dat het nieuwste materiaal dat we schrijven, ook het beste is. Eigenlijk zijn we op dit moment alweer verder dan we waren ten tijde van ‘Ik heb een man gekend’. Maar ik ben er wel heel trots op dat we het samen hebben gemaakt.”

    • Henk van Gelder