VN-Veiligheidsraad wil 30 miljoen voor vluchtelingenkamp Yarmouk

Mensen demonstreren voor een betere situatie in vluchtelingenkamp Yarmouk.
Mensen demonstreren voor een betere situatie in vluchtelingenkamp Yarmouk. Foto AFP / Ahmad Gharabli

De VN-Veiligheidsraad zegt dat er direct 30 miljoen dollar nodig is voor noodhulp voor het vluchtelingenkamp Yarmouk in Syrië. De situatie blijft er dramatisch, stelt de raad.

De Verenigde Naties maken zich grote zorgen over de Syriërs en Palestijnen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus. Er wordt al tijden gevochten tussen regeringstroepen en tegenstanders van president Assad. Er is daardoor een groot tekort aan voedsel en medicijnen, waardoor er sprake is van ziekten en verhongering.

Luchtaanvallen

Sinds een paar weken geleden strijders van IS Yarmouk binnenvielen, is de situatie verslechterd. Na verschillende luchtaanvallen op het vluchtelingenkamp door her Syrische regeringsleger, hebben de IS-strijders zich inmiddels grotendeels teruggetrokken, maar hun posities zijn overgenomen door bondgenoot al-Nusra.

Yarmouk het vluchtelingenkamp aan de rand van het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus:

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Yarmouk is ‘erger dan onmenselijk’ (€)