Opinie

    • Hans Beerekamp

Verharding in debat ingezet door politici

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra in het Journaal.

Het enthousiasme op veel plaatsen in de sociale media over het verdrinken van honderden vluchtelingen in de Middellandse Zee wekt verbijstering. Er was zelfs iemand die een bevroren beeld uit een reportage van Vice News, over een meisje van een jaar of vijf dat met haar gezicht naar beneden drijft, als screensaver had ingesteld. Dan kon hij de hele dag naar een verzopen asielzoeker kijken.

Opvallend genoeg was het op televisie vooral RTL dat de handschoen opnam. Editie NL belde aan bij een mevrouw die haar vreugde openlijk had geventileerd. Ze werd onherkenbaar in beeld gebracht, terwijl ze toelichtte dat wij op een houtje moeten bijten, terwijl zij alles krijgen.

Bij RTL Late Night waren twee verontwaardigde bloggers, onder wie anchorman van RTL Nieuws Roelof Hemmen, uitgenodigd om nog eens te zeggen dat dit soort praat alle perken te buiten gaat. Aan tafel hield RTL-presentator Lieke van Lexmond het ook niet meer droog.

Heel goed om natuurlijk juist een breed publiek te doordringen van het feit dat hier een nieuwe morele grens overschreden wordt. Het past in het nieuwe beleid van RTL als zendergroep met een hart en maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel.

Maar het is ook interessant om hardop te zoeken naar een antwoord op de vraag hoe we zo ongeveer het meest hardvochtige en cynische land in Europa zijn kunnen worden. Daarvoor moeten we toch echt niet alleen wijzen naar domme mensen aan de onderkant die zich bedreigd voelen door een einde aan de vanzelfsprekende welvaart en hegemonie van dit deel van de wereld. De politici die hen ophitsen zijn erger.

Zowel bij DWDD als Pauw werd terecht schande gesproken van de spin die VVD-fractieleider Halbe Zijlstra gisteren aan de bed-bad-broodcrisis gaf. Wandelend over het Binnenhof zei hij voor een tros microfoons: „Als Willem Holleeder net zo goed naar de rechter zou luisteren als deze mensen, dan zou hij nog geen dag in de gevangenis hebben gezeten.” De vergelijking van uitgeprocedeerde asielzoekers met ’s lands meest gevreesde misdadiger, is geen spontane ingeving. Het is een poging tot criminalisering, die de VVD electoraal geen windeieren legt. Zondag meldde Maurice de Hond dat de stijve poot in de asielcrisis al leidde tot twee zetels winst, waarvan een ten koste van de PVV.

Vandaag marcheert een nieuwe loot aan de rechtse stam de Haagse politiek binnen. Het is niemand minder dan medialieveling Bram Moszkowicz, vanavond bij Pauw om zijn keuze voor de splintergroep van Joram van Klaveren en (nog even) Louis Bontes toe te lichten. Ook daar vallen zeteltjes mee binnen te halen.

Als we dan toch allemaal goed naar de rechter moeten luisteren: die had er geen bezwaar tegen als we de voormalige verdediger van Holleeder „maffiamaatje” noemen. Ik weet niet of hij al op screensavers staat, maar ik ben vooral benieuwd wat de voorzitter van de Commissie Toezicht op de Veiligheidsdiensten (Zijlstra) zou vinden van een (automatisch) lidmaatschap van fractievoorzitter Moszkowicz. Weet nog niet wat ik erger vind: de PVV of quasi fatsoenlijk rechts. Bij Wilders weet je tenminste waar je aan toe bent.

    • Hans Beerekamp