TTIP? In Azië gaat het over TPP

Wat gebeurde er in Azië, terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Terwijl Europa zich opwindt over TTIP, smeden de Verenigde Staten een vergelijkbaar contract met Japan: TPP. De Japan Times bericht over de marathongesprekken die zondag begonnen tussen onderhandelaars Michael Froman (VS) en Akiro Amari (Japan).

Vóórdat Shinzo Abe en Barack Obama elkaar volgende week spreken, moeten er nog een paar moeilijke knopen doorgehakt worden. Op het gebied van de import van landbouwproducten en autohandel zijn de onderhandelaars elkaar flink genaderd. Maar er wordt bijvoorbeeld nog gesproken over de Japanse rijstimport.

De Japanse regering wil de landbouwsector beschermen. Zo wil de Verenigde Staten veel meer rijst naar Japan exporteren dan de Japanners willen importeren. Veel meer ook dan het quotum dat is gesteld voor alle TPP landen.

TPP is een verdrag vergelijkbaar met TTIP, maar dan voor het gebied rond de Stille Oceaan. Japan en de VS zijn samen goed voor 80 procent van het totale bruto nationaal product van alle verdragspartners, en dus de belangrijkste partners. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook nog Australië, Maleisië en Vietnam.

Amazon en Alibaba concurreren in India

Lijkt Alibaba in China de concurrentie van het Amerikaanse Amazon goed te kunnen hebben, in India gaan de twee de strijd aan. Economic Times schrijft dat Alibaba er net kantoren geopend heeft. Het Chinese bedrijf wil vooral het midden- en kleinbedrijf verbinden met internationale kopers, terwijl Amazon zich richt op de groothandel.

“Het midden- en kleinbedrijf lijdt vaak onder inefficiëntie in het bevoorradingssysteem”, zegt Amit Agarwal, hoofd van Amazon India. “Dit soort dingen gaan wij aanpakken.” Voorlopig test Amazon het systeem in Bangalore. Als het daar werkt, wordt het systeem verder over India uitgerold.

De nieuwe website gaat in mei online. De Indiase website lijkt op het Amerikaanse AmazonSupply. Voorlopig kunnen winkels zich gratis registreren en een brede reeks producten bestellen met een minimum waarde van 1.000 roepies (14,77 euro).

De online markt in India heeft zich pas recent geopend. Vooralsnog lijkt er voldoende ruimte voor zowel Alibaba als Amazon.

Chinezen willen Britse hogesnelheidslijn aanleggen

Treinenbouwer CSR is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met Europese concurrenten zoals Alstom, schrijft de South China Morning Post. Beide bedrijven dingen mee naar een serie contracten voor de aanleg en bouw van de tweede Britse hogesnelheidslijn. Waarde: 50 miljoen pond (69,42 miljoen euro).

Het gaat om het HS2 traject tussen Londen en Birmingham. De bouw moet beginnen in 2017 en in 2027 rijden er de eerste treinen. De lijn wordt doorgetrokken naar Manchester en Leeds.

Als CSR de opdracht krijgt, gaan Chinezen ook het spoor aanleggen en onderhouden. Daarin ligt het voor op concurrenten die alleen treinen kunnen bouwen. CEO van de technische arm van CSR is Li Donglin. Hij gelooft dat de Chinezen een goede kans maken op de contracten.

Wij zijn goedkoper dan andere leveranciers en we hebben jarenlange ervaring.

CSR staat op het punt te fuseren met de andere Chinese treinenbouwer, ook een staatsbedrijf: CNR. De regering wil van de Chinese expertise op het gebied van hogesnelheidslijnen een exportproduct maken. Voor de Britse opdracht komt er concurrentie van Alstom, Siemens en Hitachi.

    • Eefje Rammeloo