Treinverkeer naar buitenland getroffen door stakingen

Een Thalys staat op Brussel-Zuid.
Een Thalys staat op Brussel-Zuid. Foto EPA / Julien Warnand

Treinreizigers die naar het buitenland willen moeten de komende dagen rekenen op veel vertraging, áls ze überhaupt al op hun bestemming aankomen. Zowel in België als in Duitsland leggen werknemers bij het spoor deze week hun werk neer. Met name in België leidt dat tot veel hinder, zo waarschuwt de NS.

Vanaf vanavond rijden er naar België al minder treinen dan normaal. Morgen ligt het treinverkeer daar zelfs helemaal stil, als gevolg van een landelijke staking van overheidspersoneel. Alleen morgenavond rijdt de internationale sneltrein Thalys tweemaal naar Brussel-Zuid, zo meldt persbureau ANP vandaag. Ook Frankrijk is per trein nagenoeg niet bereikbaar.

Duitse staking van andere aard

In hoeverre treinreizigers in de richting van Duitsland problemen ondervinden van de staking daar, kan de NS nog niet zeggen. In Duitsland leggen treinmachinisten dinsdag, woensdag en donderdag hun werk neer. Die eerste dag staken alleen de machinisten van goederentreinen, maar vanaf woensdag voeren ook de bestuurders van personentreinen actie.

De NS inventariseert momenteel nog in hoeverre deze werkonderbrekingen hinder veroorzaken, zo laat een woordvoerder weten. De vervoerder is daarvoor afhankelijk van informatie van zijn Duitse tegenhanger Deutsche Bahn en die is nog niet binnen. Zodra de gevolgen duidelijk zijn worden reizigers geïnformeerd.
Volgens de zegsman is de staking in Duitsland wel van een andere aard dan die in België.

“In België is een landelijke staking en ligt alles plat. In Duitsland gaat het om een staking van een of meerdere spoorbonden. Dat maakt de communicatie moeilijker dan bij de Belgische staking. Daar adviseren we gewoon: mijd België.”

Berlijn waarschijnlijk wel bereikbaar

In Duitsland is het daarentegen onwaarschijnlijk dat alle treinverkeer stil komt te liggen, zo denkt de woordvoerder:

“Waarschijnlijk is het wel mogelijk om met de trein in Berlijn te komen. Maar reizigers moeten dan rekening houden met een extra overstap.”

Waar de Duitse machinistenbond tot en met donderdag doorgaat met actievoeren, zijn de Belgische stakingen na woensdag al weer voorbij. Het treinverkeer van, naar en via dat land start donderdag weer op. De NS kon nog niet zeggen wanneer de treinen weer volgens schema rijden.

    • Joost Pijpker